Kwaliteitsborger PlanGarant zoekt bouwbedrijven die willen testen met de protocollen voor kleine bouwwerken in het kader van de Wet kwaliteitsborging. “We zijn op zoek naar ervaring en feedback. Om ervoor te zorgen dat we het gestelde doel – betaalbaar kwaliteit borgen op kleine werken – halen.” Directeur Erik Schot deed de oproep als besluit van het webinar Kleine bouwwerken en de Wkb, dat de redactie van Aannemer 31 mei hield.
In opdracht van BouwGarant en samen met een aantal partners heeft PlanGarant voor veel voorkomende kleine bouwwerken waar straks een Wkb-plichtige component inzit, de kritieke punten die gaan over het Bouwbesluit vertaalt naar lijsten met praktische vragen. Op die manier moet het voor bouwbedrijven makkelijker worden om zelf hun werk aantoonbaar te maken. De kwaliteitsborger hoeft dan minder controles te doen, maar krijgt alsnog de juiste informatie binnen om er op te kunnen vertrouwen dat het bouwwerk voldoet aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (zoals het Bouwbesluit na de invoering van de Omgevingswet gaat heten).
Pragmatisch
Jaco Balemans van Bouwbedrijf Balemans gaf in het webinar uitleg over deze manier van borgen bij een nokverhoging die zijn bedrijf uitvoerde in Etten-Leur. “Onze techneuten krijgen vragen gesteld die technisch georiënteerd zijn. Dat maakt dat zij als techneut ook antwoord kunnen geven. In regelgeving zie je vaak dat teksten gejuridiseerd zijn. Dat is niet iets waar onze techneuten mee kunnen dealen.”
PlanGarant heeft al meerdere proefprojecten op deze manier gedaan, maar om meer ervaring op te doen, feedback op te halen en eventuele verbeteringen door te voeren is het zaak om meer projecten te doen.
Bouwbedrijven die op deze manier willen testen wat bouwen onder de Wkb in de praktijk betekent, kunnen zich melden bij PlanGarant. Het traject is gesubsidieerd door het Ministerie van BZK en de vragenlijst komen beschikbaar voor andere kwaliteitsborgers. Ook worden de lijsten geïntegreerd in diverse softwaretools voor kwaliteitsborging.
Het webinar Kleine bouwwerken en de Wkb is terug te kijken
Ontwikkelde checklisten
– Dakopbouw
– Uitbreiding woning
– Bijbehorend bouwwerk of een vergelijkbaar hoofdgebouw
– Constructieve wijzigingen
– Aanpassingen brandcompartiment
– Bouwwerk geen gebouw zijnde
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.