Nu de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen van kracht is, lijkt het mij goed weer eens wat praktische aanbevelingen te geven over het borgen van de kwaliteit. Dit keer kijken we naar de Hollandse spouwmuur, opgebouwd uit een binnenblad, isolatie en een buitenblad.
Voordat de stenen gemetseld gaan worden, moeten een aantal belangrijke zaken goed zijn. Als we werken met isolatie en spouwankers is de eerste controle op de bouw of de materialen de juiste specificaties hebben. Bij isolatie kun je kijken naar de dikte, het merk en type bijvoorbeeld.
Bij spouwankers en rozetten kijk je naar de lengte, materiaalsoort en de dikte. Met betrekking tot spouwankers is het tevens van belang dat het juiste aantal per vierkante meter wordt aangebracht; spouwankers zijn er in vele soorten en maten, dus een vergissing is snel gemaakt. Het vastleggen van deze punten kan eenvoudig door bijvoorbeeld een duimstok erbij te houden voor de dikte en een foto te maken van het label van de geleverde materialen. Foto’s van de doos spouwankers of de pallet isolatie erbij versterken het vertrouwen in de kwaliteitsborging.
Juiste verwerking
Er is niet altijd sprake van een juiste verwerking van isolatie en spouwankers. Zaken die wij vaak tegenkomen zijn isolatieplaten die niet strak tegen elkaar aansluiten of het gebruik van te kleine stukjes isolatie, zodat het niet een aansluitend geheel is. Spouwankers zijn ook nog weleens te kort, dan is er te weinig hechting aan de muur. Of juist te lang, waardoor de ankers schuin weggebogen worden en aan trekkracht verliezen.
Ook brandvoortplanting in de spouw kan een punt zijn waaraan eisen zijn gesteld. Bijvoorbeeld bij appartementsgebouwen zien we vaak dat er brandvertragende maatregelen in het gebouw worden ontworpen, omdat dit verplicht is vanuit wet- en regelgeving. Iedere soort isolatie heeft een bepaalde weerstand tegen brand en het is van belang dat we de vereiste weerstandsklasse toepassen.
Soms zien we ook nog andere brandwerende maatregelen, zoals brandwerend glas of opschuimend band in de spouw. Deze details moeten al zijn meegenomen tijdens de werkvoorbereiding en als risico opgenomen in het borgingsplan.
Bert Videler helpt bouwbedrijven met het organiseren van kwaliteitsborging, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging. Hij schrijft hier in elke editie van Aannemer over. Lees al zijn bijdragen.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.