#Bouwmaterialen #Bouwtechniek #Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Constructie drogen met mobiele ketelhuizen

In nieuwbouwproject Erasmushiem ligt 160 kilometer aan vloerverwarming

Jorritsma Bouw sluit tijdens de bouw van woonzorgcentrum Erasmushiem in Leeuwarden twee mobiele ketelhuizen aan op de vloerverwarming, om de constructie gelijkmatig te drogen vanuit de kern. De methode zorgt voor betere kwaliteit, kortere bouwtijd en minder verwarmingskosten in het stookseizoen. Het hele proces wordt gemonitord.

Erasmushiem is een groot project (twee keer 14.000 m2) met diverse typen zorgwoningen voor verschillende doelgroepen. Allemaal zijn ze volledig voorzien van vloerverwarming; in totaal ligt er 160.000 meter leiding in de gebouwen. Tiedema Droogtechniek uit Sneek leverde twee mobiele ketelhuizen van 1000 kW en 700 kW die tijdens de bouw worden aangesloten op de vloerverwarming.

Doorwerkoplossing

Het initiatief voor de toepassing komt van hoofdaannemer Jorritsma Bouw, die een manier zocht om het gebouw op temperatuur te houden in het stookseizoen. “We denken in de zomer na over hoe we in de winter gaan bouwen”, zegt uitvoerder Theo Huisma. “Het is in feite een doorwerkoplossing, ja. We hebben onszelf afgevraagd bij de start van de bouw hoe we zouden gaan afbouwen op het moment dat de winter invalt. Nu hebben we niet echt een winter dit jaar, maar het seizoen is wel heel nat geweest en dat had ons parten gespeeld. Voor de bouwkwaliteit is dit daarom ook veel beter, daar is het ons om te doen. Je droogt vanuit de kern. Dat gaat zeker bij anhydrietvloeren, die een lange droogtijd hebben, veel sneller.”

Volledige vloerverwarming

Het aansluiten van mobiele ketelhuizen op de vloerverwarming in nieuwbouwprojecten zag leverancier Rein Tiedema zeven jaar geleden al in het Verenigd Koninkrijk. “De laatste twee jaar zie je het in Nederland ook al meer voorkomen, omdat steeds vaker woningen volledig worden uitgerust met vloerverwarming. Dat is ook een vereiste voor deze methode overigens. Ik moet het Jorritsma nageven: ze denken goed vooruit. De bouw is over het algemeen nog niet zover. Op het moment dat de vorst zich aandient, staat bij mij de telefoon meteen roodgloeiend. Iedereen wil dan heaters hebben. Maar een met diesel gestookte heater verbruikt zo 20 à 25 liter per uur en je ziet soms zelfs dat de bouw op zo’n moment nog niet eens dicht is. Dat loopt dan snel in de papieren.”

Protocol

Drogen met behulp van vloerverwarming moet begrijpelijkerwijs met beleid, omdat er anders scheuren kunnen ontstaan in de vloer. Daarom is er een opstookprotocol opgesteld waarin dit staat beschreven, op basis van informatie van het Bedrijfschap Afbouw (BA-richtlijn 2.1).

Tiedema: “We hebben aanvankelijk de temperatuur van de installatie met 5 °C per dag laten oplopen naar 40 °C en vervolgens weer afgebouwd naar 20 °C. De temperatuur in de ruimte is daardoor nu continu 10 tot 15 °C.” Een krachtige opvoerpomp zorgt voor het rondpompen van 15.000 liter water door de leidingen. De hele verwarming is geprogrammeerd en via een samen met installateur Bekkema Bruinsma ontwikkelde webmodule dag en nacht inzichtelijk voor een klein aantal betrokkenen, waaronder Huisma en Tiedema. “De meet- en regeltechniek in dit project is echt uniek”, zegt Tiedema. “Dat doen we voor het eerst.”

Bij het programmeren van het temperatuurverloop zijn allerlei zekerheden ingebouwd als de maximum en minimum temperatuur. Bij overschrijding hiervan, of bijvoorbeeld bij storingen, volgt direct een melding per e-mail en/of sms. “In die zin is het meteen ook een vorm van risicobeheersing”, zegt Huisma.

Tijdsbesparing

Het principe van drogen vanuit de kern van de constructie is beter voor de bouwkwaliteit, zegt Tiedema: “Je droogt niet met heaters vanuit de ruimte, waarbij je hitte naar de kern brengt, maar vanuit de kern zelf. Dat bouwvocht wil eruit. Dat kost minder energie en geeft dus minder stookkosten. Bij de oplevering is al je bouwvocht uit de constructie.”

Deuren, keukens, gips en fijne afbouwmaterialen – leveranciers stellen eisen aan de mate van vochtigheid van een project met betrekking tot het geven van garantie. Het gelijkmatiger en sneller drogen van de bouw betekent daarom dat veel afbouwwerkzaamheden eerder – soms zelfs veel eerder – kunnen beginnen.

Ultiem voorbeeld: in de derde week van februari is het spackwerk al op de plafonds aangebracht, laat uitvoerder Huisma zien tijdens een ronde over de bouw. “Dit had anders pas over een paar maanden gekund.” De planning is door deze methode dan ook flink ingedrukt, wat ook weer algemene kosten scheelt. Huisma: “De oplevering staat gepland voor de bouwvak. Dat was anders tegen de Kerst geweest.”

Beeld: Tiedema, Jorritsma Bouw, Paul Diersen

Dit artikel is verschenen in de Aannemer van maart 2014. Klik hier voor een (proef)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!