Vanaf 1 juli 2022 moet de bouwwereld er aan geloven: het opvolgen van de eisen die de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen stelt. Om aannemers daarbij te helpen, hebben twee studenten aan de Hogeschool van Amsterdam een online brochure ontwikkeld.
De brochure is het resultaat van het afstuderen van de studenten Jorin de Groot en Jasper de Leeuw, die de gevolgen van de Wkb voor De Geus Bouw uit Broek op Langedijk onderzochten. Gedurende het onderzoek werd een plan ontwikkeld waardoor het bouwbedrijf aan de gestelde eisen kan voldoet. Eén die past ook binnen de huidige bedrijfsvoering. Daartoe werden diverse gesprekken gevoerd, onder meer met het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Met veel relevante informatie over de Wkb als resultaat. Waarom al die informatie dan niet bundelen, was de gedachte.
Brochure
De brochure gaat in op de inhoud van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, geeft een opsomming van de belangrijkste veranderingen en omschrijft de benodigde instrumenten. Daarnaast biedt het informatie over de financiële gevolgen, de aansprakelijkheid en de verantwoordelijkheid. En misschien wel één van de belangrijkste onderwerpen: de overgang van oud naar nieuw.
Onderzoeken
Diverse studenten bogen zich de afgelopen tijd al over de Wkb en de vraag wat de implementatie ervan voor aannemers betekent. In de HBO-kennisbank onder meer de uitkomsten van onderzoeken die werden gedaan voor Bouwbedrijf Teng Wijen, Bouwbedrijf Wessels Zeist, Nijhuis Bouw, Van Wanrooij en Bouwgroep Moonen.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.