#Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Blog | Uitstel Wkb voor verbouwingen; sector mist nog ervaring

Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is sinds 1 januari 2024 van kracht voor bouwwerken onder Gevolgklasse 1. Nieuwe bouwwerken zoals grondgebonden woningen en kleine bedrijfspanden moeten onder kwaliteitsborging worden gebouwd. Dit traject start bij de aanvraag voor de vergunning en loopt tot en met de ingebruikname van het gebouw.

Wat inmiddels duidelijk is, is dat de Wkb voor verbouwingen níet ingaat per 1 januari 2025. Een besluit over een nieuwe invoeringsdatum voor deze categorie valt niet vóór december van dit jaar. De reden voor uitstel is dat er nog te weinig ervaring is opgedaan in de sector met het werken met de Wkb in combinatie met de nieuwe Omgevingswet. Het ministerie heeft onderzoek laten doen waaruit bleek dat van januari tot mei nog maar 17 formele projecten waren gestart onder de Wkb. Deze projecten zijn pas in de voorbereiding en nog niet in de uitvoeringsfase, dus logischerwijs was hier ook geen ervaring mee.

Nog weinig ervaring opgedaan met Wkb-projecten

Er is ook een branche-breed onderzoek gedaan waaruit bleek dat diverse partijen nog geen belemmeringen ervoeren met de Wkb. Heel gek is deze conclusie niet aangezien er nog weinig ervaring is. Op dit moment lopen er 40 projecten die experimenteren met verbouwingen onder de Wkb. De verwachting is dat de resultaten hiervan aan het einde van 2024 beschikbaar zijn en kunnen meewegen in de besluitvorming.

Een ander heikel punt in de implementatie van de Wkb is de vraag of er voldoende kwaliteitsborgers zijn om de verandering in het stelsel succesvol door te kunnen voeren. Uit een onderzoek afgelopen voorjaar is gebleken dat er voldoende borgers op de markt zijn. Op het moment van verschijnen van het onderzoek waren er 57 bedrijven die zich formeel kwaliteitsborger mogen noemen en geregistreerd staan. Deze bedrijven tezamen hadden in april 2024 tussen de 250 en 350 fte’s aan gekwalificeerd personeel beschikbaar. Die bandbreedte lijkt wel aan te geven dat er een flinke flexibele schil is. Uit het onderzoek blijkt ook dat er betrekkelijk makkelijk mensen uit andere branches geworven kunnen worden. Mede hierdoor is men ervan overtuigd dat er voldoende capaciteit zal zijn.

Wilt u nog oefenen met een eigen project? Dan is er vast nog een zogenaamde STIPP-subsidie beschikbaar.

Bert Videler helpt bouwbedrijven met het organiseren van kwaliteitsborging, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging. Hij schrijft hier in elke editie van Aannemer over. Lees al zijn bijdragen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!