#Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Blog |Bereid u voor op de Wkb

Anneke Witte

Er staat al veel druk op de ketel, maar er komt nog iets bij. Als straks de Wkb in werking treedt, merkt de aannemer ook hier het nodige van.

Het hangt al een tijdje in de lucht en werd steeds weer uitgesteld: de Wkb ofwel de Wet op de Kwaliteitsborging. Het lijkt nu vrij zeker dat per 1 januari 2024 deze wet wordt ingevoerd, maar ik vraag mij af wat dat nu betekent voor de werken die in uitvoering zijn. En hoe wordt er straks op geacteerd? Voor welk probleem is de Wkb een oplossing?

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) ontving signalen dat de wettekst Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) kan leiden tot problemen in de uitvoering. VNG en het Ministerie van Binnenlandse Zaken voeren nu gesprekken over mogelijke oplossingsrichtingen. Er zit nog wel eens een verschil tussen wetteksten die vanuit beleid worden opgesteld en de daadwerkelijke uitvoering. Dat lijkt ook hier het geval waar het gaat om de uitvoering van de gereedmelding van een bouwwerk.

Bouwers krijgen het nog drukker!

Tja, er komt dus nogal wat bij kijken. Er komen nieuwe, commerciële keurbedrijven en de gemeenten doen een stapje terug. De wet gaat in eerste instantie gelden voor alle grondgebonden bouwwerken binnen Gevolgklasse 1. En dat zijn voornamelijk eengezinswoningen, bedrijfsgebouwen van maximaal twee bouwlagen en andere kleine bouwwerken. Later volgen dan de andere Gevolgklassen.

Drie grote veranderingen

De Wkb brengt drie grote veranderingen met zich mee:

  • De gemeenten doen een stapje terug en de eisen gaan omhoog.
  • Onafhankelijke kwaliteitsborgers moeten de kwaliteit borgen. Bij de oplevering geeft deze een verklaring af dat het bouwwerk aan alle voorschriften voldoet. De kwaliteitsborger is van het begin tot het einde betrokken en kan tussentijds niet gewisseld worden.
  • Kopers (opdrachtgevers) krijgen meer rechtsbescherming. De bewijslast verschuift van opdrachtgever naar aannemer, de garantietermijn gaat van 10 naar 20 jaar en de aanneemsom wordt niet meer automatisch bij oplevering betaald.

Leuker wordt het niet

Er komt dus nogal wat bij kijken en de Wkb komt er ook echt. De motie is goedgekeurd door de Tweede Kamer, maar de Eerste Kamer twijfelt nog of de Omgevingswet, en daarmee ook de Wkb klaar is voor invoering per 1 januari 2024. Dat besluit wordt ergens in oktober/november genomen. En wat ze ook besluiten, de wet gaat er een keer van komen. Zorg dat je voorbereid bent, want ‘Leuker wordt het niet, wel lastiger’.

Anneke Witte heeft als Expert Vastgoed en Infra ervaring in en een enorme passie voor de bouwsector. Haar belangstelling gaat uit naar projecten in de uitvoeringsfase en naar de wijze waarop de overheid voorziet in de randvoorwaarden om te kunnen bouwen. Ze bewondert bouwers vanwege hun grote aanpassingsvermogen. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!