#Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Blog | 4 tips om de kwaliteit van hsb-elementen te borgen

Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

In een vorig blog schreef ik over de aandachtspunten voor een kwalitatief goede spouwmuur. Een lezer reageerde dat er bij geprefabriceerde houtskeletbouw-elementen (hsb) ook veel aandachtspunten zijn om een kwalitatief goed geheel te vormen. Dat gaf mij leuke inspiratie voor een nieuw artikel.

1. Gebruik de juiste folie

Houtskeletbouw-elementen zijn vrijwel altijd voorzien van folies om de vochthuishouding te beheersen. Er zijn echter veel fabricaten, soorten en typen te verkrijgen. Alleen over de folies is al een artikel te schrijven.

Mijn eerste ervaring stamt nog uit de tijd dat ik zelf uitvoerder was. Wij ontvingen hsb-elementen uit de fabriek, kant en klaar en voorzien van folies. Enkele weken na de montage begon er al houtrot te ontstaan. Het bleek dat er een verkeerde folie was toegepast die niet geschikt was voor toepassing bij een ‘harde’ ondergrond, in dit geval een OSB-beplating. Er had een soort spinvlies folie moeten worden toegepast. Van alle 244 elementen is toen de folie ver- vangen. Een dure en tijdrovende grap.

Het juiste type folie is dus mede afhankelijk of de ondergrond van zachte isolatie of bijvoorbeeld houten beplating is.

2. Juiste folie voor binnen en buiten

Aan de binnenzijde wordt meestal een dampremmende folie toegepast en aan de buitenzijde een waterwerende, dampopen folie zodat eventueel vocht ook weer weg kan. Voor de vochthuishouding in de gevel is dit zeer belangrijk. Bij verkeerde toepassing kan er vochtophoping in het element ontstaan waardoor houtrot en schimmelvorming zeer waarschijnlijk zijn. Schimmel is zeer slecht voor de gezondheid van de bewoner of gebruiker.

3.  Goede afdichting en overlap

Als de stroken folie niet goed op elkaar aansluiten of er ontstaan andere onderbrekingen, dan kunnen er vochtproblemen ontstaan door bijvoorbeeld condens. Het is dus van belang om de onderlinge verbindingen op juiste wijze te laten overlappen of anderszins af te dichten. Ook de aansluiting naar de omliggende constructie moet volgens de vereisten worden afgedicht.

4.  Laat u voorlichten

Weet u niet zeker of het juiste product op de juiste wijze wordt toegepast? Vraag dan aan een leverancier of adviseur om mee te kijken en waar nodig een berekening te laten maken. Zo heeft u altijd een onderbouwde werkwijze die u toe kunt passen.

Bert Videler helpt bouwbedrijven met het organiseren van kwaliteitsborging, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging. Hij schrijft hier in elke editie van Aannemer over. Lees al zijn bijdragen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!