#Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

BAM over het consumentendossier

(Foto: BAM)

Het consumentendossier geeft de opdrachtgever straks na invoering van de Wkb inzicht in het opgeleverde bouwwerk. KiK-KOMO vroeg BAM hoe het bedrijf hier invulling aan geeft. De grootbouwer voorziet alle opgeleverde bouwwerken nu al van een opleverdossier voor de consument. “Immers de meeste woningen die we nu gaan bouwen worden na 1 januari 2022 opgeleverd.”

Tegelijkertijd met de ingang van de Wkb gelden wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek (BW). Het BW zegt dat de aannemer verplicht is bij de melding dat het bouwwerk gereed is voor oplevering, de bouwconsument (opdrachtgever) het ‘consumentendossier’ te overhandigen. Het consumentendossier bevat gegevens en documenten die volledig inzicht geven of de aannemer de overeenkomst met de opdrachtgever nakomt, aangevuld met de uitgevoerde werkzaamheden. Dat geldt voor alle bouwwerken (zowel vergunningsplichtige als niet-vergunningsplichtige) die na de ingangsdatum van de Wkb (1 januari 2022) worden opgeleverd. Dus ook voor die nu al worden gebouwd én voor alle gevolgklassen.

Perry Pos, KAM Specialist Proceskwaliteit, Wkb bij BAM Bouw & Vastgoed verdiept zich al jaren in de Wkb en de consequenties hiervan voor BAM. Ook als het gaat om het consumentendossier, dat hij liever ‘opleverdossier’ noemt. “Dat is om verwarring te voorkomen met een nieuw normblad dat NEN gaat uitgeven, de Nederlandse Praktijkrichtlijn 8092, die ‘consumentendossier’ gaat heten. Volgens de Wkb kunnen de opdrachtgever en de bouwer afspraken maken over het opleverdossier die niet per se volgens de NPR 8092 zijn.”

Van woonwenkenboekje naar opleverdossier

Over de aanloop naar het opleverdossier zegt hij: “Wanneer we een bouwwerk of een project opleveren kreeg de opdrachtgever het zogenaamde woonwenkenboekje. Dit bevat informatie over de woning die we hebben opgeleverd. Je kunt daarbij denken aan gebruiksadvies over ventileren, gebruiksinstructies van apparaten, revisietekeningen, materiaaltoepassingen etc. Het is voor ons de voorloper van het opleverdossier.

Voor het opleverdossier is het belangrijk dat het afdoende informatie bevat over het (toekomstige) gebruik van de woning. Daarnaast moet het opleverdossier veel technische gegevens bevatten. Als bouwer beschikken we over alle informatie van de woningen. Het is steeds een afweging welke informatie nodig is. Op dit moment richten we ons ook op de informatie voor het dossier bevoegd gezag. Daar zijn we op de bouwplaats volop mee bezig.”

BAM voorziet alle opgeleverde bouwwerken nu al van een opleverdossier voor de consument. “Immers de meeste woningen die we nu gaan bouwen worden na 1 januari 2022 opgeleverd”, aldus Perry Pos. “Wij streven ernaar het opleverdossier uiterlijk bij de melding opleverdatum bij de consument aan te leveren. Het dossier bevoegd gezag, inclusief verklaring van de kwaliteitsborger, zal uiterlijk 10 dagen voor eerste oplevering bij de gemeente aangeleverd moeten zijn. Als we na 10 dagen niets hebben gehoord dan kan je aannemen dat de gemeente het bouwwerk akkoord heeft bevonden. Dit tijdspad heeft nog de nodige discussie.”

Lees het hele interview bij KiK-KOMO.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!