Praktijkcase
#Bouwtechniek #Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Advies op maat, check op uitvoering

Met het garantieconcept KnaufZeker lopen Knauf en Knauf Insulation – producent van gips- en isolatieproducten – vooruit op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen: een compleet projectadvies met uitgewerkte details vooraf, uitvoeringscontroles met foto’s tijdens de bouw en een dossier waar dit allemaal inzit, beschikbaar voor de bouwer.

Een afgestemd systeem van geteste productcombinaties. Dat is wat Knauf en Knauf Insulation gezamenlijk bieden met het garantieconcept KnaufZeker. Want alleen op deze manier kan de producent richting afbouwbedrijven en hun opdrachtgevers – de hoofdaannemers – garanties afgeven over de prestaties van het werk voor 10 jaar. Het concept wint aan populariteit en is al toegepast in hotels, ziekenhuizen en woningbouw. De vraag naar garanties stijgt en het concept past naadloos in de gedachte van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).

Hilton Hotel

Treffend voorbeeld van deze aanpak is het Hilton Hotel op Schiphol, dat in december 2015 is opgeleverd. Het Hilton Hotel was het eerste gebouw dat onder de KnaufZeker-garantie is gebouwd. De leverancier raakte bij het project betrokken via TechnoWand, dat in opdracht werkte van hoofdaannemer Heddes Bouw/Ballast Nedam.

Vanuit Hilton lagen de eisen op het gebied van brandwerendheid, akoestiek en afwerkingniveau heel hoog. Projectadviseur Jacco van ’t Hof van Knauf legt uit: “Hilton is een Amerikaanse onderneming met Amerikaanse eisen. In Nederland heb je vaak een eis van 60 minuten voor brandwerendheid en een geluidsisolatie-eis van 52 db. Bij Hilton moesten alle brandschachten 120 minuten brandwerend zijn. Wij hadden voor een van onze wandsystemen (W112 50/100 DF1 40 GW) een rapport waarmee die brandwerendheid is aangetoond. Daardoor konden wij een belangrijke rol spelen in het project. Ook zaten er vanuit de belegger en de hoofdaannemer opzichters op het werk, dus er moest een partij zijn die ervoor zorgde dat alles was onderbouwd. KnaufZeker was in dat opzicht een schot in de roos. Wij garanderen dat de brand- en geluidseisen worden gehaald in het werk en onderbouwen dat ook.”

Dertien wandsystemen

Alle wandsystemen zijn voorgeschreven, met daarbij aangegeven welke prestatie Knauf garandeert. Van elk wandsysteem is bovendien een uitvoeringsdetail van de zij-, onder- en bovenaansluiting uitgewerkt. Een technisch specialist controleert vervolgens met behulp van foto’s of de voorgeschreven details worden uitgevoerd zoals ze op tekening staan. BEELD: KNAUF

In het Hilton Hotel zitten dertien verschillende wandsystemen die allemaal zijn uitgewerkt op basis van het tekenwerk van de architect. Het type wand, de totale wanddikte, type profielen, hart-op-hartmaat, type isolatie en beplating zijn voorgeschreven per wandsysteem, met daarbij aangegeven welke prestatie Knauf garandeert op het gebied van geluidsisolatie, brandwerendheid en stabiliteit. Inclusief verwijzingen naar de onderliggende rapporten. Van elk wandsysteem is bovendien een uitvoeringsdetail van de zij-, onder- en bovenaansluiting uitgewerkt en toegevoegd aan het projectadvies.

“Als verwerker is het prettig om dit extra steuntje in de rug te hebben”, zegt Arjan Laninga, directeur van TechnoWand. “Om hetgeen je maakt, onderbouwd te hebben richting hoofdaannemer en opdrachtgever. Een soort bijbel waarnaar je kunt teruggrijpen in de uitvoering. Het gaat in dit soort werk nooit op hoofdlijnen fout. Als er iets misgaat, dan is dat op detailniveau. En juist die details zijn in dit project helemaal uitgewerkt.”

Controle tijdens uitvoering

Een belangrijk aspect van de Wkb is dat niet meer de vergunning op papier vooraf, maar juist de as built-situatie bij oplevering leidend is. Met andere woorden: de kwaliteit van een gebouw aantonen wordt een must. Van ’t Hof: “De aannemer moet straks aantonen dat alles gemaakt is volgens bestek. Hij moet dus iemand hebben hebben die alles gaat documenteren en in kaart brengt.”

KnaufZeker levert hier ook een bijdrage aan: een technisch specialist bezoekt de projecten en controleert met behulp van foto’s of de voorgeschreven details worden uitgevoerd zoals ze op tekening staan. Van ’t Hof: “Hilton is door ons tien keer bezocht. We controleren de details die we hebben voorgesteld en geven ook zaken aan die niet goed gaan, bijvoorbeeld als we zien dat opgeslagen platen nat zijn geworden en dus niet meer gebruikt kunnen worden. Inmiddels gebruiken we voor deze inspecties een nieuwe app, waar de tekeningen in staan. De app weet precies waar je bent in het project, je maakt een foto en toetst je bevindingen in. Dit zijn natuurlijk momentopnames, wij lopen er niet continu. Maar wij zorgen er wel voor dat alles heel goed is gedocumenteerd. Dat wordt als heel prettig ervaren.”

Laninga onderschrijft dat. “Er is iemand die over je schouder meekijkt, die zaken vastlegt met foto’s en rapporteert. Ook dat is prettig aan KnaufZeker.”


Afbouwen op maat

Naast een enorm aantal vierkante meters ‘standaard’ afbouwwerk – “90 kilometer profiel, 1 miljoen kilo gips”, zegt Van ’t Hof, plus 6.843 m2 Acoustifit isolatie (40mm) – hebben TechnoWand en Knauf samen voor de bijzondere vormen diverse maatwerkoplossingen bedacht. De ruitvormige details in de buitengevel vroegen om voorzetwanden op maat. Daarnaast is in het gebouw veel Flexboard van Knauf toegepast. Voor onder meer een gebogen koofconstructie tegen het dak van het atrium, gebogen toegangsdeuren op de diverse verdiepingen die ook nog eens 60 minuten brandwerend dienden te zijn en een gebogen plafond in de ballroom. Ook de balustrades zijn gebogen, maar gezien de kwetsbaarheid (veel publiek verkeer) was extra stootvastheid gewenst. Daarom is op die plaatsen Diamond Board – een speciale plaat van Knauf met een hogere gipsdichtheid – gebogen toegepast.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Knauf en Knauf Insulation.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!