Als aannemer ben je vaak op werkplekken waar veel personeel rondloopt. Het is natuurlijk belangrijk dat al deze werknemers na hun werkdag weer gezond thuiskomen. Om hiervoor te zorgen is het verstandig om de veiligheidsrisico’s goed te beheersen op de werklocatie. Dit kun je doen met behulp van een opleiding voor hogere veiligheidskunde, maar ook de tips die genoemd worden in dit artikel helpen hierbij. Het is verstandig om hiervan gebruik te maken aangezien je zo het aantal en de ernst van arbeidsongevallen kunt voorkomen of verminderen. Ook kunnen deze tips de gezondheid en het welzijn van werknemers bevorderen en verbeteren. Hier pluk jij als aannemer uiteindelijk de vruchten van, waarbij de onderstaande stappen zonder twijfel helpen.
Identificeer de gevaren
Eerst moet je alle potentiële gevaren op de werkplek identificeren. Je moet dus eigenlijk uit gaan zoeken wat precies schade kan veroorzaken. Hierbij zijn er meerdere mogelijke gevaren. Zo kun je onder meer denken aan handmatige klussen, maar ook zwaartekracht kan voor schade zorgen op de werkplek. Iemand kan bijvoorbeeld uitglijden en vallen of er valt juist een object van een hogere verdieping op een werknemer. Daarnaast zijn er nog meer voorbeelden van dingen die gevaarlijk kunnen zijn, zoals elektriciteit, machines en apparaten.
Beoordeel de risico’s
Nadat je alle potentiële gevaren op de werkplek hebt geïdentificeerd is het nodig om deze risico’s te beoordelen. Indien nodig kun je hierbij nog inzicht krijgen in de aard van de schade die door het gevaar kan worden veroorzaakt bij een specialist. Vraag deze expert dan direct ook naar hoe ernstig de schade zou kunnen zijn en hoe waarschijnlijk het is dat het zich voordoet. Door dit te doen kun je de risico’s natuurlijk nog beter beoordelen. Deze stap is overigens niet altijd nodig. Als je te maken hebt met een bekend risico met bekende controles dan het bijvoorbeeld niet noodzakelijk.
Beheers de risico’s
Wat wel noodzakelijk is, is het beheersen van alle risico’s op de werkplek. Hierbij moet je gebruik maken van maatregelen. Implementeer daarom dus de meest effectieve beheersmaatregel die redelijkerwijs uitvoerbaar is in de omstandigheden en zorg ervoor dat deze ook in de tijd effectief blijft. Alle mensen die op de werklocatie zijn en/of komen moeten zich dus houden aan deze maatregel om ervoor te zorgen dat alle potentiële risico’s zo klein mogelijk gemaakt worden. De beheersmaatregelen verminderen de risico’s namelijk, helemaal voorkomen kan over het algemeen simpelweg helaas niet.
Herzie de beheersmaatregelen
Tijdens het werken op locatie moet er dus gebruik worden gemaakt van beheersmaatregelen om zo de potentiële risico’s zo goed mogelijk te kunnen beheersen. Het zou kunnen dat de maatregelen die je vooraf had bedacht niet goed genoeg werken of je bedenkt juist een maatregel die nog beter is. Het is dan een goed idee om dit te implementeren. Je moet namelijk de beheersmaatregelen goed bekijken om ervoor te zorgen dat ze werken zoals gepland. Als dit niet het geval is dan is het verstandig om ze te herzien.
Dit artikel is partnercontent van ROVC.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.