Vanaf 1 juli dit jaar is het hebben van alleen actieve koeling niet meer voldoende om vrijstelling te krijgen voor de indicator TOjuli van oververhitting van een nieuwbouwwoning. Uit de praktijk blijkt dat woningen in een dergelijke situatie toch nog oververhit raken. De wetgever komt nu met aanvullende voorwaarden. Die moeten de architect prikkelen om in het ontwerpproces na te denken hoe (overtollige) zontoetreding te beperken.
TOjuli strenger
Het doel van TOjuli (Temperatuur Overschrijding juli) is om oververhitting van nieuwbouwwoningen in de zomer te voorkomen. De grenswaarde is vastgesteld op 1,20 Kelvin (K) of maximaal 450 temperatuuroverschrijdinsguren en geldt dus voor nieuw te bouwen woningen. De regelgeving (NTA 8800) gaat er tot dusver van uit dat als een actief koelsysteem in de woning aanwezig is, de TOjuli in de BENG-berekening automatisch 0K is.
Maar daar komt het ministerie van BZK dus nu op terug. Want volgens senior specialist energie en duurzaamheid André Kruithof van Nieman Raadgevende Ingenieurs blijken in de praktijk bewoners regelmatig klachten te hebben over te warme woningen waarin sprake is van actieve koeling. Denk bij actieve koeling aan een vloerverwarmingssysteem dat ook kan koelen.
Actieve koeling niet genoeg
“Installateurs of ontwikkelaars zoeken veelvuldig naar de oplossing van actieve koeling om te voldoen aan de TOjuli”, licht Kruithof toe. “Vaak wordt het koelvermogen in de woning vaak niet berekend. De dimensionering van het verwarmingsvermogen van bijvoorbeeld de vloerverwarming wordt dan als uitgangspunt gehanteerd voor het koelvermogen. Actieve koeling wordt als het ware als ‘vrijstelling’ gehanteerd voor een beoordeling van het risico op oververhitting.” Meestal is de architect hiervoor niet verantwoordelijk, maar de installateur of installatie-adviseur.
Volgens Kruithof blijft er ondanks de aanwezigheid van actieve koeling een gevaar voor oververhitting van de woning. “Bij gevels met veel glas bijvoorbeeld. Uit onderzoek blijkt dat de meeste opwarming van woningen een gevolg is van zontoetreding.”
Passieve maatregelen nodig
In de uitgebreide TOjuli wordt een nieuwbouwwoning pas vrijgesteld van die norm als de architect passieve maatregelen neemt om zontoetreding te beperken. Denk aan zonwering, zonwerend glas, overstek of beperking van het glasoppervlak. Als 95% van het glasoppervlak voldoende zoninstraling tegenhoudt, is een berekening van de koelcapaciteit niet nodig. “Als de mate van zontoetreding onvoldoende wordt beperkt, dan moet er een berekening van de koelcapaciteit worden gemaakt”, licht Kruithof toe.
Door deze uitbreiding van de TOjuli hoopt Kruithof dat de architect in het ontwerpproces van de woning meer rekening houdt met maatregelen die de zontoetreding beperken en dus oververhitting tegengaan. “De zomersituatie is een grotere uitdaging dan de winter. Het is goed dat niet alleen de focus ligt op gebouwisolatie.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.