Voordat je op een verworven kavel een woning of bedrijfspand neer kunt zetten, zul je eerst een bouwvergunning moeten aanvragen. In bepaalde gevallen is een bouwvergunning niet nodig voor het realiseren van een aanbouw of schuur op het erf. Dit hangt echter af van het beoogde bouwvolume. Gaat het om een compleet nieuw bouwwerk op een tot dan nog onbebouwd kavel, dan is vrijwel altijd een bouwvergunning nodig. Bovendien ben je voor het maken van je plannen afhankelijk van de regels die gelden voor het betreffende gebied. De specifieke details met betrekking tot bijvoorbeeld de maximaal toegestane bouwhoogte en het bebouwingspercentage van je kavel liggen verankerd in het bestemmingsplan van de gemeente.
De erfgrenzen bepalen
Als er gebouwd moet gaan worden op een perceel, is het verstandig om eerst nauwkeurig de erfgrenzen te bepalen. De eerste stap om te zetten is het bekijken van de kadastrale kaart, waarop elk perceel in Nederland terug te vinden is. Je kunt op de kaart zoeken door in te zoomen op de plaats waar zich je kavel bevindt, maar je kunt ook heel simpel zoeken op het unieke perceelnummer dat gekoppeld is aan de gemeente waarin zich de grond bevindt. Je ziet dan ook al direct globaal hoe de erfgrenzen lopen. Dit is nog geen gedetailleerde aanduiding en er kunnen ook geen rechten aan ontleend worden, maar je kunt desgewenst wel de hulp van een landmeter inroepen om die erfgrenzen tot op de centimeter nauwkeurig in kaart te brengen.
Juridische problemen voorkomen
Heel wat rechters hebben zich in de loop der jaren moeten buigen over geschillen tussen perceeleigenaren onderling omdat de erfgrenzen niet goed gerespecteerd werden. Ook zijn er heel wat rechtszaken gevoerd tussen perceeleigenaren enerzijds en gemeenten anderzijds, omdat er verschil van mening bestond over bouwvolumes of bouwhoogtes. Bovendien is bijvoorbeeld de realisatie van een aanbouw vrijgesteld van een bouwvergunning, wanneer die onder een bepaalde afmeting blijft. Vaak wordt dan gesproken over een percentage van de totale perceeloppervlakte. Maar ja, dan zul je dus wel eerst precies moeten weten hoeveel de exacte oppervlakte van je perceel bedraagt.
Zakelijk gebruik
Als aannemer heb je regelmatig met dergelijke vraagstukken te maken. Wanneer je de klant zo optimaal mogelijk wilt ontzorgen, kun je ervoor kiezen een zakelijk abonnement te nemen op de diensten die aan de kadastrale kaart gerelateerd zijn. Zo ben je altijd optimaal geïnformeerd.
Dit artikel is partnercontent van kadastralekaart.nl.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.