Het betaalgedrag in het bedrijfsleven is het afgelopen jaar verslechterd ondanks aangescherpte wetgeving. Dat blijkt uit onderzoek van Betaalme.nu, een verbond van grote bedrijven en (semi-)overheidsorganisaties dat streeft naar kortere betaaltermijnen voor het mkb.
Sinds juli vorig jaar mogen grote bedrijven geen betalingstermijnen van langer dan zestig dagen meer hanteren voor mkb-bedrijven. Deze strengere wetgeving moest ervoor zorgen dat grote bedrijven hun rekeningen aan kleinere bedrijven eerder betalen. Grote bedrijven spraken af de gemiddelde betaaltermijn te verminderen van 41 naar 35 dagen. Toch liep het gemiddelde afgelopen jaar op naar 43 dagen. Mkb-bedrijven betalen zelf ook later. Dit gemiddelde ging van 28 naar 30 dagen.
Verzoeken
Eén op de vijf bedrijven krijgt regelmatig de vraag een langere betalingstermijn dan wenselijk te accepteren. De helft van deze ondernemers ging daar het afgelopen jaar mee akkoord. De bedrijven die om een langere betalingstermijn vragen, zijn meestal mkb’ers. Verder moeten ondernemers vaker bellen om te vragen wanneer een factuur wordt betaald. Uit de studie van onderzoeksbureau DirectResearch blijkt dat ook dat 30 procent van de ondernemers vaak of vrijwel altijd zo’n telefoontje moet plegen, tegenover 15 procent een jaar geleden.
Betaalme.nu
Bij Betaalme.nu zijn zo’n vijftig grote organisaties aangesloten. Het gaat om bedrijven als Shell, Unilever, Heineken, Schiphol en PostNL, maar ook bijvoorbeeld de gemeente Rotterdam. Het initiatief is in 2015 gestart met steun van het ministerie van Economische Zaken. Het doel is dat uiteindelijk minimaal vijfhonderd organisaties zich committeren aan afspraken voor de spoedige betaling van rekeningen.
Volgens directeur Leendert-Jan Visser van organisatie MKB-Nederland is de aangescherpte wetgeving nog niet streng genoeg. Hij pleit voor een vervroegde evaluatie van de wet en wil een grens van maximaal dertig dagen. Visser: “De betaaltermijn van maximaal zestig dagen werkt in de praktijk averechts voor het midden- en kleinbedrijf en dreigt de nieuwe norm te worden.”
Bron: Nu.nl
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.