De keuze voor een ondernemingsvorm kan van (grote) invloed zijn op de belastingheffing. Een overzicht van de meest voorkomende rechtsvormen en hun fiscale gevolgen, met onderscheid tussen inkomsten- en vennootschapsbelasting.
Voor de inkomstenbelasting maakt het belastingstelsel onderscheid in inkomstenbronnen, die over drie boxen zijn verdeeld. Over de winst uit de onderneming betalen ondernemers inkomstenbelasting volgens het progressieve tarief van box 1. Het maximumtarief voor box 1 is momenteel 52%. De gehele winst wordt in de inkomstenbelasting betrokken. Een voordeel voor ondernemers bij de inkomstenbelasting is dat aanspraak kan worden gemaakt op diverse ondernemersfaciliteiten, zoals de MKB-winstvrijstelling en startersaftrek.
Ondernemingsvormen
De meest voorkomende ondernemingsvormen voor de inkomstenbelasting zijn de eenmanszaak, de vennootschap onder firma (VOF), de maatschap en de commanditaire vennootschap (CV). Bij de eenmanszaak voert u als ondernemer individueel uw bedrijf uit. Bij een vof en een maatschap doet u dit samen met respectievelijk de vennoten van de vof en de maten van de maatschap. Bij de commanditaire vennootschap wordt onderscheid gemaakt tussen beherende en stille vennoten.
Beherende vennoten worden beschouwd als zelfstandig ondernemer en kunnen aanspraak maken op dezelfde ondernemersfaciliteiten als de ondernemers van de eenmanszaak, de vof en de maatschap. Stille vennoten worden niet gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting en kunnen daarom geen beroep doen op de ondernemersfaciliteiten vanuit de inkomstenbelasting.
Vennootschapsbelasting
De meest voorkomende rechtsvormen zijn de besloten vennootschap (BV) en de naamloze vennootschap (NV). De winst van een BV/NV wordt belast met vennootschapsbelasting. Het tarief bedraagt 20% van de winst tot 200.000 euro, daarboven bedraagt het tarief 25%. De winst na vennootschapsbelasting kan desgewenst worden uitgekeerd als dividend. Dit dividend wordt bij de aandeelhouder belast tegen 25%. Hiermee komt het gecombineerde tarief uit op 40% of 43,75%. Een groot verschil met ondernemen via een eenmanszaak, vof of maatschap is dat de eerdergenoemde ondernemersfaciliteiten niet van toepassing zijn.
Wanneer u naast aandeelhouder ook werkzaam bent in de BV of NV, dan zult u in veel gevallen ook salaris (moeten) genieten vanuit de BV/NV. Dit salaris wordt belast tegen het progressieve tarief in box 1 (max. 52%).
Tip
De tarieven van de inkomstenbelasting en het tarief van de vennootschapsbelasting gecombineerd met het aanmerkelijk belang-tarief liggen niet ver van elkaar. Toch kan het aantrekkelijk zijn om als ondernemer in de inkomstenbelasting te worden betrokken in verband met de ondernemersfaciliteiten. Aan de andere kant kan ondernemen vanuit de BV/NV leiden tot voordelen, zoals uitstel van belastingheffing. De winst kan namelijk in de vennootschap achterblijven en hoeft niet te worden uitgekeerd aan de aandeelhouder(s).
De in de praktijk fiscaal meest gunstige ondernemingsvorm hangt af van de feiten, omstandigheden en natuurlijk van de wensen van de ondernemer zelf. Laat u hierover informeren door een fiscaal adviseur.
Dit artikel verscheen in maart 2016 in het blad Aannemer. Klik hier voor een (proef)abonnement.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.