#Juridische zaken #Projectmanagement

Twintig procent bankgarantie

Na een lange file kwam ik aan bij Bouwbedrijf Bouwgraag B.V. Zo aan de buitenkant te zien een mooi bedrijf. Dhr. Bouwgraag moest nog snel een telefoontje afronden en daarna kwam de eerste kop koffie. “Het is me wat op dit moment in de bouwnijverheid”, was zijn openingszin.

Dit was aanleiding om hem maar eens te vragen waar hij aan dacht. Samengevat komt het hierop neer. Bouwbedrijf Bouwgraag had de laatste jaren niet zo goed gedraaid en de kengetallen, zoals solvabiliteit, waren niet om over naar huis te schrijven. Dit had nadere gevolgen voor het bedrijf. Het lidmaatschap van Bouwgarant was niet meer van toepassing en Woningborg wilde ook geen garanties meer verlenen.

Via het netwerk van dhr. Bouwgraag was hij uitgenodigd om op basis van een-op-een een prijs te maken voor het bouwen van een woning voor een goede relatie. Waar kom je dat nog tegen in de huidige markt? Laten we de relatie familie Jansen noemen.

Zoals wel vaker voorkomt, is het noodzakelijk om voor de financiering van het huis een hypotheek af te sluiten. Dit wilde de familie Jansen ook en ze waren al in een vergevorderd stadium, toen de bank vroeg naar de kengetallen van de aannemer. Dhr. Bouwgraag kon niet anders dan aangeven dat deze slecht waren. Hij kon geen garanties overleggen voor het bouwen van deze woning.

De bank ging steeds verder in de kritische houding en kwam tot de conclusie dat Bouwbedrijf Bouwgraag maar een bankgarantie moest stellen van 20 procent. Anders wilde de bank geen hypotheek verstrekken. Dit was onmogelijk en het werk (met een prima brutomarge) kon dhr. Bouwgraag op zijn buik schrijven.

U zult dit als lezer niet geloven. Dat deed dhr. Bouwgraag ook niet totdat hij dit in de praktijk tegenkwam. Uiteraard met dankzegging aan een van de grootste banken van Nederland. Waar gaan ze zich de volgende keer mee bemoeien?

2 reacties op “Twintig procent bankgarantie

  1. Naar mijn mening had de heer Bouwgraag eerder maatregelen moeten nemen om zijn financiën op orde te brengen. Wanneer de ratio’s onvoldoende zijn, brengt iedere ondernemer zijn eigen bedrijf in de gevarenzone. Wanneer je als bouwondernemer nu nog met zulke slechte ratio’s zit, na toch 2, 1 1/2 jaar van prima bouwmarkt, dan zit je toch aardig in de knoei. De bank heeft aan zijn zorgplicht voldaan, beter dan in het recente verleden. Dus ik zou die vergelijking met het zeer verre verleden nog even niet maken.

  2. Ver voor de bankencrisis citeerde ik, in gesprekken waar bankengedrag als dit voorkwam reeds: “……en Hij ranselde de geldwisselaars uit het huis van Zijn Vader……….”. 2000 jaar geleden onbetrouwbaar en sindsdien niet verbeterd.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!