#Financieel beheer #Projectmanagement

Spoedreparatie fiscale eenheid

In de editie van april kondigden wij al aan dat de wetgeving rondom de fiscale eenheid zou worden aangepast. De inhoud van het wetsvoorstel is inmiddels bekend. Het bevat onder andere een overgangsregeling, die met name voor het mkb relevant is.

Bij een fiscale eenheid worden het vermogen en de resultaten van de dochtermaatschappij(en) toegerekend aan de moedermaatschappij. Zo worden verliezen en winsten met elkaar verrekend en zijn onderlinge schuldverhoudingen niet zichtbaar. Naar aanleiding van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie gaat deze regeling voor een deel op de schop. Begin juni is een wetsvoorstel ingediend, dat met terugwerkende kracht in werking treedt vanaf 25 oktober 2017.

Inhoud

Het wetsvoorstel houdt globaal in dat een aantal wettelijke bepalingen moet worden toegepast alsof er geen fiscale eenheid is. Dit betekent onder meer dat onderlinge schuldverhoudingen binnen de fiscale eenheid zichtbaar worden voor de fiscale winstberekening. Zo kan het gebeuren dat opeens renteaftrekbeperkingen van toepassing zijn die voorheen niet aan de orde waren. Dit is het geval indien een onderlinge schuld binnen de fiscale eenheid verband houdt met een zogenoemde ‘besmette rechtshandeling’.

Van een besmette rechtshandeling is sprake als binnen het concern winst wordt uitgekeerd, kapitaal wordt gestort/terugbetaald of een zeker belang wordt verworven/uitgebreid. Er is wel een tegenbewijsregeling, maar als niet aan de eisen daarvoor wordt voldaan, is de rente zonder fiscale eenheid niet aftrekbaar. De winst in de belastingaangifte van de fiscale eenheid wordt dan hoger (of het verlies lager) en er moet mogelijk meer belasting worden betaald.

Overgangsregeling

Om met name het mkb de gelegenheid te geven om de gevolgen van de spoedreparatie zoveel mogelijk te voorkomen, is een overgangsregeling voorgesteld. De staatssecretaris past de nieuwe wetgeving tot en met 31 december 2018 niet toe als is voldaan aan bepaalde voorwaarden. De gedachte hierachter is dat ondernemers zo voldoende tijd hebben om groepsleningen voor 1 januari 2019 te laten verdwijnen en niet al eerder tegen financiële problemen aanlopen.

De overgangsregeling is alleen van toepassing als de groepsschuld al bestond op 25 oktober 2017 en de besmette rechtshandeling dan al haf plaatsgevonden. Daarnaast mag het totaalbedrag van de renten op dit soort schulden binnen het concern niet meer bedragen dan 100.000 euro (het is daarbij alles of niets) en moeten zowel de lening als de rechtshandeling voldoende ‘zakelijke’ zijn.

Het zal niet altijd eenvoudig zijn om vast te stellen of de komende wetgeving impact heeft op jouw onderneming (en zo ja, welke) en of de overgangsregeling van toepassing is. Wij helpen hierbij graag.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!