#Financieel beheer #Projectmanagement

‘Producentensubsidie voor NOM-renovaties’

Geen losse consumentensubsidies meer voor zonnepanelen of een warmtepomp, maar een enkele producentensubsidie voor een gehele NOM-renovatie à 25.000 euro per woning. En dat voor 15.000 woningen.

Daarvoor pleit de Stroomversnelling, een samenwerkingsverband van de grote bouwondernemingen (VolkerWessels, BAM, Ballast Nedam, Dura Vermeer) en een aantal woningcorporaties. Met deze grootschalige opzet denkt de Stroomversnelling NOM-renovaties te kunnen industrialiseren en daarmee de gemiddelde kosten per renovatie te kunnen drukken.

“We willen dat er vijf tenders worden uitgeschreven, voor minimaal 3000 woningen per tender. Dus dat komt neer op minimaal 15.000 woningen”, zegt Leen van Dijke, die als voorzitter van de Stroomversnelling deelneemt aan de onderhandelingen voor een nieuw Klimaatakkoord. “Dat komt dus neer op 375 miljoen euro subsidie.”

Industriële prefab

Het kabinet heeft als doelstelling om in 2050 alle woningen in Nederland aardgasvrij te hebben. En om dat te bereiken is een enorme versnelling van duurzame renovaties nodig. “Dat kan je niet per project oppakken”, zegt Van Dijke, “daarvoor heb je industriële, gerobotiseerde productiestraten nodig.” En die maken dan de prefab dakconstructies, gevels en energiemodules, voor honderdduizenden woningen uit de jaren ’50 tot ‘90. De overheid zou dit moeten stimuleren, net zoals bij wind op zee, waarbij de gehanteerde tenderregeling ook heeft gezorgd voor grote kostendalingen.

Het is voor de kleinere, lokale installateurs niet realistisch om zulke renovaties ‘woonlastenneutraal’ aan te willen bieden, zegt Van Dijke. “Zo’n NOM-concept ontwikkel je niet op een achternamiddag. Hier is de industrie al jaren mee bezig.” In plaats daarvan krijgt de lokale installateur een rol als ‘assembleur’ van de prefab onderdelen. Wie zich inschrijft voor een tender kan punten verdienen, aldus Van Dijke, als in de offerte duidelijk wordt gemaakt dat lokale installateurs een rol in het bouwproces wordt gegund.

Producentensubsidie

De Stroomversnelling wil dat de subsidies worden verstrekt aan de producenten en niet aan consumenten. “Anders blijf je afhankelijk van of een consument eens een keer een warmtepomp of een pv-systeem wil aanschaffen. Door de subsidies aan de producent aan te bieden, kunnen zij uiteindelijk goedkoper produceren.”

De onderhandelingen rond het Klimaatakkoord vinden plaats aan vijf sectortafels (Gebouwde omgeving, mobiliteit, industrie, elektriciteit en landbouw). De Stroomversnelling schuift aan bij de sectortafel ‘gebouwde omgeving’, die onder leiding staat van Diederik Samsom. Nog voor de zomer moet die zijn duurzame plannen gereed hebben.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!