#Juridische zaken #Projectmanagement

Opheffing WKA-depots

De mogelijkheid voor aannemers om rechtstreeks te storten bij de Belastingdienst/Centrale Administratie (B/CA) op de WKA-depots vervalt per 1 januari 2016. Dat meldt Bouwend Nederland.

Vanaf die datum kunnen aannemers alleen nog vrijwaring voor inleners- en ketenaansprakelijkheid krijgen door een deel van de factuursom te storten op een geblokkeerde rekening (g-rekening) van de onderaannemer.

Het rechtstreeks storten bij de B/CA is in de jaren 80 in de praktijk ontstaan. Het handmatige werk dat samenhangt met de WKA-depots is onwenselijk en de juridische status van de WKA-depots is onduidelijk. Al met al reden voor opheffing.

Het aantal WKA-depots is de afgelopen jaren sterk afgenomen. Op dit moment zijn er nog slechts 1500 WKA-depots waar actief gebruik van wordt gemaakt. De depothouders zijn per brief geïnformeerd over de opheffing van de depots. Een rechtstreekse storting na 1 januari a.s. levert geen vrijwaring meer op.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!