Lijk in de kast
Enkele keren per jaar word ik betrokken bij een bedrijfsovername binnen de familie. Onlangs werd ik echter ingeschakeld bij een zeer groot probleem ná een familieovername. De volgende situatie leert dat je een familieovername bijna moet vergelijken met de verkoop van het bedrijf aan een derde.
De schoonzoon van dhr. Bouwgraag – eigenaar van Bouwbedrijf Bouwgraag b.v. – werkt al jaren in het bedrijf en wil het bedrijf graag overnemen. Ook dhr. Bouwgraag ziet in zijn schoonzoon de perfecte troonopvolger. De accountant wordt er bijgeroepen, die de overname vervolgens fiscaal en juridisch volledig op papier zet. De schoonzoon is arm geboren, maar inmiddels rijk getrouwd. Hij en zijn vrouw hebben reeds een redelijk bedrag op de bankboekjes staan. Meestal is een familieovername zowel fiscaal, juridisch als financieel overigens geen probleem. In bijna alle gevallen blijft bij een familieovername ‘senior’ de financier van het bedrijf.
Alles naar wens zou je denken, maar de aap komt ongeveer een jaar later uit de mouw. Dhr. Bouwgraag (senior dus) had de gewoonte om te ‘calculeren’ op de achterkant van zijn sigarendoosje. In de maanden voordat de schoonzoon zijn bedrijf overnam, calculeerde hij een appartementengebouw ook op deze manier. Waarbij hij geweldig de fout is ingegaan. Dit was het ergste nog niet: er moesten contractueel drie van deze complexen worden gebouwd. Een – inmiddels – financieel probleem dat richting een miljoen euro gaat. Het bedrijf, net overgenomen door de schoonzoon, kan dit probleem financieel niet oplossen. Dhr. Bouwgraag geeft niet thuis om hierbij te helpen. Als u het nog niet heeft geraden: het bedrijf is om deze reden failliet gegaan. Schoonzoon is zijn zuur verdiende geld volledig kwijt.
Ter lering: bij een bedrijfsovername wordt zeer veel aandacht besteed aan het onderhanden werk en de orderportefeuille. Gaat het om een familieoverdracht, dan is die aandacht er zelden. Men vertrouwt elkaar. Vertrouwen is goed; onderzoeken is beter.
Richard olde Hartman is bedrijfsovernamespecialist, specifiek gericht op de bouwsector.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.