#Financieel beheer #Projectmanagement

Blog | Leeftijd roerganger beïnvloedt waarde bedrijf

Bedrijven in de bouwnijverheid met als roerganger een ondernemer van circa 55 jaar of ouder, worden minder waard. Schrik je daarvan? Mooi, dan heb ik je onverdeelde aandacht. Niet elke ondernemer is natuurlijk hetzelfde, maar deze constatering komt niet zomaar even uit de lucht vallen. We merken het duidelijk in ons advieswerk.

Dit is er aan de hand.

Er komt een moment dat een ondernemer het wel goed vindt hoe het gaat met zijn onderneming. Hij zet geen extra stappen meer; gaat niet verder met nieuwe ontwikkelingen. Het resultaat: het bedrijf gaat ‘achter’ lopen.
Het personeel – al jaren in dienst – heeft een hoge gemiddelde leeftijd en de diverse cao-afspraken hebben de personeelskosten vaak aardig opgekrikt. Door de leeftijd is het noodzakelijk om nieuwe mensen in dienst te nemen, maar waar haal je die vandaan?
De opdrachtgevers zijn van ongeveer dezelfde leeftijd. En dus feitelijk de personen waarmee meestal zaken werden gedaan, nemen ook afscheid van het bedrijfsleven.

Deze ondernemers hebben alle zaken al een keer meegemaakt. Vaak is dat ten nadele van de ‘scherpte’ van het bedrijf. Wat weer zijn invloed heeft op de overige personeelsleden.

Bij binnenkomst in een bedrijfspand kan ik vaak al inschatten hoe oud de ondernemer is. Aan de hand van de inrichting. De kleur bruin is in 95 procent van de situaties goed voor een wat gevorderde leeftijd. Bij de waardering van bedrijven gebruiken we een 25-punten systeem. Bovengenoemde onderdelen scoren slechter, waardoor de verkoopbaarheid en dus de waarde daalt.

Voor de duidelijkheid: 55 jaar is geen vast gegeven. Je kunt immers niet alle ondernemers over één kam scheren. En toch, we zien het wel terug in de bedrijfsvoering.

Merk jij dat je twijfelt over normale beslissingen? Dan is dat het moment dat de waarde van je bedrijf gaat dalen. Wellicht moet je er dan voor kiezen om stappen te gaan ondernemen.

Richard olde Hartman, directeur Olde Hartman Advies, overnamespecialist in de bouwnijverheid.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!