#Financieel beheer #Projectmanagement

Klopt uw sectorindeling?

Naar aanleiding van een door belastingadvieskantoor Meijburg & Co ingediend WOB-verzoek (Wet openbaarheid bestuur), is recent het interne beleid van de Belastingdienst voor de sectorindeling duidelijk geworden.

De Belastingdienst deelt alle werkgevers in Nederland in een bepaalde sector in. In welke sector is afhankelijk van de werkzaamheden die de werkgever verricht. Hoofdregel bij de sectorindeling is dat een werkgever is aangesloten bij de sector waartoe de werkzaamheden behoren die hij als werkgever uitvoert. In de wet is een lijst opgenomen met de verschillende sectoren. Het kan echter ook voorkomen dat een werkgever werkzaamheden verricht die niet duidelijk aan een bepaalde sector zijn te koppelen. In dat geval vindt indeling van de werkgever plaats in de sector waarmee de verrichte werkzaamheden het meest overeenkomen.

Indeling

De sectorindeling is van belang voor de premie die de werkgever moet storten in het sectorfonds, en voor de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk). Indeling in een andere sector kan aanzienlijk voordeel opleveren als de juiste sector waarin de werkgever zou moeten worden ingedeeld een lager premiepercentage kent dan de huidige sector waarin de werkgever is ingedeeld. De werkgever kan bij een onjuiste sectorindeling tot vijf jaar premies terugvragen. Als de sector waarin de werkgever zou moeten worden ingedeeld echter een hoger premiepercentage kent, kan de Belastingdienst onder voorwaarden tot vijf jaar premies naheffen. Het is dus aan te bevelen om periodiek te beoordelen of de sectorindeling nog klopt. Maar in ieder geval als de aard van de werkzaamheden in de loop van de tijd is gewijzigd.

Belang WOB-verzoek

Uit de gepubliceerde stukken blijkt nu dat de sectorindeling van werkgevers lang niet altijd de meest logische is. Zo deelt de Belastingdienst een waterstraalbedrijf dat zich bezighoudt met het onder zeer hoge druk ‘schoonspuiten’ van objecten/constructies in bij de sector Havenclassificeerders (sectorpremie 1,65 procent).

De stukken bevatten ook verschillende situaties met betrekking tot de sectorindeling van aannemers. Aannemingsbedrijven worden veelal ingedeeld in de sector Bouwbedrijf (sectorpremie 1,45 procent). Dit is echter niet altijd het geval. Zo werd een aannemer van metalen dak- en gevelbeplatingswerken die de montage uitbesteedde, ingedeeld in de sector Metaal- en technische bedrijfstakken (sectorpremie 1,15 procent).

Daarnaast blijkt dat de sectorindeling van de glashandel/glaszetterij aandacht verdient. Zo werd een glaszetbedrijf dat in opdracht van een aannemer beglazing plaatste, ingedeeld in de sector Schildersbedrijf (sectorpremie 2,6 procent).

Anticiperen

De sectorindeling en bijbehorende sectorpremies kunnen dus behoorlijk verschillen en zijn daarom van groot belang voor een werkgever. Met de gepubliceerde gedetailleerde informatie kan nu beter worden geanticipeerd op de sectorindeling door de Belastingdienst. Eventuele naheffing van premies kan zo worden voorkomen.

Dit artikel verscheen in mei 2017 in het blad Aannemer. Klik hier voor een (proef)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!