Laatst had ik weer een afspraak met de directie van een bedrijf in de bouwnijverheid. Het was zeker geen klein bedrijf, want de onderneming maakte toch rond de 10 miljoen euro omzet per jaar. De reden van het gesprek was de verkoop van de onderneming vanwege de leeftijd van de directieleden.
Leeftijd is overigens niet altijd de reden van verkoop. Bijna één op de drie ondernemers die we begeleiden, zijn rond de 40 tot 50 jaar. Diverse redenen liggen ten grondslag aan deze keuze. Denk aan: een andere uitdaging willen in het leven, zeer jong op de bok gekomen of meer tijd vrijmaken voor het gezin.
Nu weer terug naar het gesprek met bovengenoemd bedrijf. Al snel komt de fiscale constructie van het bedrijf aan de orde. De heren hebben de laatste balans van zowel de Holding BV als de Werk BV bij zich. Kijkend in de Werk BV zie ik dat het bedrijfspand op de balans staat van deze BV. Voor mij een ‘rode kaart’. Op mijn vraag waarom het pand op deze BV staat, komt een onthutsend antwoord. Namelijk, “dat is al jaren zo en onze accountant heeft er nog nooit iets van gezegd.”
Ik stel je als lezer de volgende vraag: waarom moet ik al vele jaren diverse keren in spreekbeurten zeggen en in columns schrijven dat een pand in de Werk BV not done is? Komt jouw bedrijf door welke oorzaak dan ook in de problemen, dan ben je het pand ook kwijt!
Ik weet het niet meer, maar laat dit een laatste waarschuwing zijn. Zorg dat dit bij jou niet het geval is. Dus loop naar de kast, pak het jaarrapport en controleer mijn vraag. Staat het pand op de Werk BV, onderneem dan direct actie!
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.