#Bouwplanning #Projectmanagement

Eigen Huis wil dat Rijk ingrijpt bij bouwleges

Vereniging Eigen Huis wil dat het Rijk gemeenten dwingt om voor bouwleges een uniforme kostprijsberekening te gebruiken. Ook dit jaar zijn er bij de kosten voor een bouwvergunning weer enorme verschillen tussen de diverse gemeenten, blijkt uit onderzoek van de vereniging.

In 38 gemeenten stijgen de bouwleges dit jaar met meer dan 10%. In elf gemeenten dalen deze leges juist met meer dan 10%. “De grote en hardnekkige tariefverschillen stuiten op onbegrip bij burgers, zeker als er geen goede verklaring bij komt”, zegt Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis. “Alleen met een uniforme rekenmethode worden kosten van bouwvergunningen inzichtelijk en onderling vergelijkbaar. Bovendien is een begrenzing van de stijgingen nodig, om te zorgen dat de tarieven van gemeenten naar elkaar toegroeien.”

Dakkapel

Gemiddeld stijgen de bouwleges dit jaar met 2,3% voor een kleine verbouwing en met 2,5% voor de bouw van een nieuwe woning. Maar er zijn allerlei uitschieters. Als voor een dakkapel of andere kleine verbouwing een bouwvergunning nodig is, betaalt een inwoner van de gemeente Buren (Gelderland) daarvoor ruim 900 euro aan zijn gemeente. Dat is ruim 40% meer dan vorig jaar. En bijna drie keer zo veel als het landelijk gemiddelde van 360 euro. Ook in Son en Breugel (858 euro), Zaltbommel (730 euro) en Woerden moet een huiseigenaar eerst een forse rekening aan de gemeente betalen, voordat een aannemer aan de slag kan. De gemeente Leiden is nog steeds het goedkoopst. Daar betaalt iemand die zijn woning voor 10.000 euro wil verbouwen slechts 38 euro aan bouwleges. Overzichten zijn te vinden op de website van de Vereniging Eigen Huis.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!