Nieuwenhuizen Daandels Bouw uit Uden won begin februari de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards in de categorie ‘Duurzaamste Bouwpartij’. Een interview met bouwdirecteur Gijs Spruijt, die de deurbel gebruikt als symbool voor duurzaam denken. “Het is iets heel kleins, maar krijgt zo’n bewoner bezoek, dan is er meteen een gesprek over energiebesparing.”
De Duurzaam Bouwen Awards is een breed gedragen prijs die in zes categorieën wordt uitgereikt. Aan onder meer corporaties, samenwerkingsverbanden, gemeentelijke organisaties én aan bouwpartijen.
Over Nieuwenhuizen Daandels Bouw zegt het juryrapport onder meer: ‘Een middelgroot bedrijf waarvan de jury de indruk krijgt dat het geleid wordt door een directie met een duidelijke visie op duurzaam bouwen. Duurzaamheid wordt meegenomen tijdens de ontwerpfase. Het bedrijf voelt zich ook verantwoordelijk voor de kwaliteit na oplevering van de woningen. Dit uit zich in het monitoren van energiegebruik en communicatie hierover met bewoners’.
Wat is die visie?
“Waar we kans zien in de markt willen we projecten beter, slimmer en duurzamer bouwen. Het drietal projecten dat we hebben ingezonden voor de prijs laat dat mooi zien: zo hebben we in Uden een duurzame wijk gebouwd, uit een prijsvraag van de gemeente. Daarbij hebben we niet alleen de woningen gebouwd, maar ook getekend voor het stedenbouwkundige plan en de infra. Bij een ander project hebben we 27 energienulwoningen gebouwd, die de laagste EPC hebben van Nederland volgens onderzoek van AgentschapNL. En het derde project is het Ecopark in Alphen aan de Rijn: een modern afvalbrengstation, waar volop aandacht is voor kringloop, met op het terrein een huis voor duurzaamheid. Het zijn projecten waarbij we echt stappen hebben kunnen zetten.”
Maar zegt u nee tegen – tussen haakjes – gewone projecten?
“Nee, dat kan niet: ons bedrijf heeft 90 gezinnen te voeden, dus we moeten ook gewoon productie draaien. We zitten relatief veel in de scholenbouw, daar zie je goed dat het ene project wat duurzamer is opgezet dan het andere. Maar die doen we ook. Ondertussen willen we wel focussen op de toekomst en met duurzame projecten verder bouwen aan onze reputatie, ervaring op dit terrein en mindset.”
In de duurzame wijk in Uden heeft de deurbel geen stroom. Waarom is dat?
“Die wijk hebben we zelf opgezet. Dat doe je in eerste instantie voor de mensen die er wonen. Nu gaat duurzaamheid verder dan alleen het huis. Het gaat ook over de omgeving en de mensen die er wonen. Zij moeten er naar gaan leven. Zuiniger omgaan met energie, anders helpt een duurzame woning ook niet. Het geheel moet duurzaamheid uitstralen. Waarom nu die deurbel? Een elektrische deurbel neemt 24 uur per dag, 365 dagen per jaar elektriciteit af. Opgeteld wordt hij maar 3 minuten per jaar gebruikt. Hoe weinig dat ook is: als je in de hele wijk een trekbel gebruikt, scheelt dat toch voor 70 van die woningen elektriciteit. Maar er is nog een ander, belangrijker effect dat we hiermee willen bereiken. Krijgt de bewoner bezoek, dan is er meteen verbazing over de trekbel. Waarom immers zo’n ouderwetse bel in een nieuwbouwwoning? Daarmee ontstaat er direct een gesprek over duurzaamheid en energiebesparing.”
Jullie meten de woning ook. Dat gaat verder dan een blowerdoortest en rookproef?
“Die doen we sowieso, om de kwaliteit van het product te borgen en te keuren en testen wat we zelf hebben bedacht. Daarnaast monitoren we het energiegebruik van de woningen op afstand. In de woningen zit een individuele warmtepomp en onder de leien van het dak een Energydak dat we hebben ontwikkeld samen met R&R in Gemert. We willen zien wat het verbruik is. Weliswaar zijn de systemen getest en beproefd, maar we willen zeker weten dat er geen storingen optreden of de bewoners de systemen verkeerd gebruiken.”
Vinden bewoners dat geen inbreuk op hun privacy?
“Nee, die vinden dat prima. Het is tegenwoordig heel normaal dat bij een kantoorpand de installateur meekijkt met het functioneren van de installaties. Of denk aan de systeembeheerder die mee kan kijken met computers in een bedrijf. We doen dat monitoren overigens niet zelf: dit doet een gespecialiseerde installateur.”
Geven jullie ook al een prestatiegarantie af?
“We hebben bij deze woningen wel voorgespiegeld wat de minderkosten zullen zijn voor de bewoners. Dat hebben we niet gegarandeerd, maar wel zo verkocht. We garanderen het eigenlijk door de woning te blijven meten.”
Beeld: Van Assendelft Fotografie
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.