Ik heb een geweldige vakantie gehad. In een hotel gelegen, aan de rand van een oase met zwembad voorzien van een bar. Een goed gevoel gaf dat, maar na het derde drankje aan de zwembadbar realiseerde ik me dat ik als adviseur ook in Nederland minimaal vijf keer per jaar met een oase geconfronteerd wordt.
U als lezer vraagt zich natuurlijk af hoe dat in Nederland kan en wat voor leven deze adviseur dan heeft, maar in ons land staan de letters voor iets anders:
- O verlijden
- A rbeidsongeschikt
- S toppen
- E chtscheiding
Kijkende naar dit overzicht is er een serieuze kans dat u als ondernemer ook met een OASE te maken krijgt. Even wat (nare) feiten: één op de zes personen van rond de veertig jaar wordt geen 65 jaar. Eén op de drie komt in een echtscheiding. Laatst was ik bij een bedrijf met drie broers als eigenaar, waar ik dus ‘ludiek’ aangaf dat ze voor 100% zeker met een OASE te maken zouden krijgen. Veel ondernemers stoppen ook nog eens voor hun 65e jaar. Kortom: ga er maar van uit dat u als ondernemer in een OASE belandt.
Wat me opvalt wanneer ik als adviseur betrokken wordt bij een OASE-probleem, is dat vaak de ‘KWW managementtechniek’ wordt gehanteerd. Voor de goede orde: KWW staat voor ‘Kiekn Wat ’t Wördt’. Zelf schat ik dat meer dan 50% van de bedrijven in het mkb deze managementtechniek hanteren. Wat dat zegt? Ze hebben dit soort zaken slecht geregeld.
Hierbij mijn advies: neem op het juiste moment een glas wijn en zet uw belangrijke zaken eens rustig op een rij. Of laat eens een bedrijfsrisicoanalyse maken door een buitenstaander met ervaring op dit terrein. Waarom een buitenstaander? Als u deze analyse laat doen door uw accountant en hij komt met voorstellen, dan is dit wel rijkelijk laat. Hij had dit zelf al veel eerder moeten doen. Belangrijke onderwerpen die belicht moeten worden, zijn onder meer uw fiscale en juridische constructie, pensioenvoorziening, verzekeringen, interne organisatie en de informatievastlegging in uw bedrijf. Ook de consequenties van mogelijke OASE-problemen moeten worden onderzocht.
Een bedrijfsrisicoanalyse laat zien of uw bedrijf en uzelf en uw gezin alles goed geregeld hebben wanneer u in een OASE komt. Wacht dus niet tot het moment waarop u moet ‘Kiekn Wat ’t Wördt’, maar drink een glas wijn. Dit laatste is doorgaans ook een gezellige bezigheid.
Richard olde Hartman is bedrijfsovernamespecialist specifiek gericht op de bouwsector.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.