#Juridische zaken #Projectmanagement

Blog | Scheiding en goodwill

Er zijn maar weinig mensen die trouwen met de intentie om later weer te gaan scheiden. Maar het komt regelmatig voor dat stellen besluiten om zonder elkaar verder door het leven te gaan. In dergelijke situaties treedt de huwelijkswet in werking en daarbij maakt het verschil of het huwelijk voor 2018 of na 2018 is afgesloten. Maar daar gaat deze column verder niet op in.

Ik wil hier wijzen op de ‘goodwill’ die een rol speelt bij het vaststellen van de waarde van een bedrijf en bij de uiteindelijke verdeling tussen partners die in scheiding gaan.

Bij het kleinbedrijf kennen we twee vormen van goodwill:
Belichaamde goodwill: dit is de goodwill welke feitelijk verbonden is aan de onderneming en overdraagbaar is aan derden.
Onbelichaamde goodwill: dit is de goodwill welke feitelijk verbonden is aan de ondernemer en niet overdraagbaar is aan derden.

Twee vormen van ‘goodwill’ spelen een rol bij het vaststellen van de waarde van een bedrijf

Uit een uitspraak van het Gerechtshof Den Haag kan worden afgeleid dat hoe kleiner de onderneming, des te lastiger het wordt om de ondernemingswinst los te koppelen van de persoonlijke capaciteiten van de ondernemer. In het licht van deze uitspraak betekent dit dat het eveneens ingewikkelder is om te spreken van onbelichaamde goodwill die in de verdeling dient te worden betrokken.

Samengevat: in het geval van een scheiding en het vervolgens bepalen van de waarde van een bedrijf, moet de goodwill worden vastgesteld. Dan dient bepaald te worden wat de goodwill is die verbonden is aan het bedrijf en wat de goodwill is die komt van de ondernemer zelf. De goodwill verbonden aan het bedrijf valt onder de verdeling en de andere goodwill dus niet! Bovenstaande is eveneens van toepassing bij het overlijden van een ondernemer.

Deze blog is gepubliceerd in Aannemer 08-2022.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!