Er is een groot personeelstekort in de bouw. Om de instroom buiten het reguliere opleidingstraject om te bevorderen, heeft Bouwend Nederland in samenwerking met de vakopleidingen zogeheten Leerloopbaanpaden voor de bouw- en infrasector ontwikkeld. Zij-instromers die vanuit een ander beroep naar de bouw willen overstappen, leren daarbij op modulaire wijze bijvoorbeeld timmeren, metselen of tegelen. Renske Blok is een van de deelnemers die in een jaar klaargestoomd wordt als timmervrouw.
Tot mei 2023 zat Renske Blok (23) achter een microscoop om onderzoek te doen naar moleculen, maar al tijdens haar bachelor-studie moleculaire levenswetenschappen besloot ze in dat domein geen carrière te maken. Nee, ze wilde meer met haar handen werken en wat dat betreft leek de bouw haar wel wat. “Ik heb de bouw altijd wel ‘cool’ gevonden, maar ik heb er vroeger nooit wat mee gedaan. Baanperspectief? Ja, dat heeft ook wel een rol gespeeld.”
Modulaire opleiding voor zij-instromers
Enthousiast meldde ze zich bij Bouwmensen, vestiging Amersfoort om een reguliere mbo-2-opleiding timmeren te gaan volgen. “Maar dan moest ik een opleiding van twee jaar doen en naast praktijkvakken ook allerlei algemene vakken zoals Nederlands en rekenen volgen. Die vakken beheers ik wel en bovendien wilde ik eigenlijk niet meer klassikaal les hebben. Toen bood Bouwmensen mij de optie van het Leerloopbaanpad aan. Ik wist niet dat zo’n modulaire opleiding voor zij-instromers bestond, maar ik heb die kans met beide handen aangegrepen.”
Leerloopbaanpad is puur praktijkgericht
Samen met twee andere zij-instromers werkt Renske eens in de twee weken op de vrijdag in de werkplaats van Bouwmensen Amersfoort aan praktijkopdrachten. Het trio volgt een halfjaar een module ruwbouw timmeren en het volgende halfjaar is de module afbouw timmeren aan de beurt.
De theorielessen volgt het drietal thuis en daar zit gelijk een verschil met de reguliere mbo-2-opleiding. Een ander verschil is dat de deelnemers aan het Leerloopbaanpad geen algemene vakken volgen, zoals burgerschap, rekenen en Nederlands. Het grootste onderscheid is de lengte van de studie: het Leerloopbaanpad duurt maximaal een jaar en de reguliere mbo-2-opleiding twee jaar. Bovendien zijn de deelnemers aan het Leerloopbaanpad één keer in de twee weken bij Bouwmensen in de leer, waardoor ze relatief langer aan het werk zijn bij hun werkgever dan de BBL-student. “De opleiding is puur praktijkgericht en daardoor kan ik het traject sneller afronden”, vertelt Renske.
Via Bouwmensen Amersfoort is er voor haar een leerlingcontract geregeld bij aannemersbedrijf Bloemendal Bouw uit Leusden en verdient ze daarmee een salaris. Instructeur Jan-Michiel de Graaf van Bouwmensen Amersfoort die het drietal onder zijn hoede heeft, vindt het prettig werken met de zij-instromers en ervaart het lesgeven totaal anders dan met de reguliere mbo-2-leerlingen.
“De zij-instromers hebben meer levenservaring en hebben bewust gekozen voor een overstap naar de bouw. Daardoor staan ze er een stuk serieuzer in dan reguliere leerlingen die uiteraard een stuk jeugdiger zijn en daardoor wat sneller afgeleid. Maar het niveau bij het Leerloopbaanpad en de mbo-2-opleiding is gelijkwaardig.”
![zij-instromers Leerloopbaanpad](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2024/02/Instructeur-Jan-Michiel-de-Graaf-kijkt-tevreden-toe-hoe-zijn-studenten-een-wand-stellen-foto-Rijnbach-Textvisual-1024x473.jpg)
Geen spijt van carrièreswitch
Als ik Renske ontmoet op een van haar praktijkdagen, is ze met haar twee medestudenten bezig met het stellen van een wand in de werkplaats van Bouwmensen Amersfoort. Momenteel volgt het drietal de module ruwbouw timmeren en leren ze funderingstechnieken, vloeren en wanden en dakconstructies engineeren en monteren. Na dit examen gaat het Leerloopbaanpad verder met een afbouwmodule en zullen de deelnemers kozijnen en plinten monteren, keukens plaatsen enzovoorts.
Intussen heeft Renske er een half jaar praktijkervaring op zitten als leerling bij een bouwbedrijf. “Ik heb bij mijn werkgever al meegeholpen met de realisatie van een uitbouw met fundering en de verbouwing van een sporthal. In het begin was ik vooral bezig met laden, lossen en opruimen en meekijken over de schouder van mijn collega’s. Ik word begeleid door een leermeester. Hij zegt wat ik moet doen en waarom we bepaalde werkzaamheden zo doen. Ik ben er echt van onder de indruk hoe vaklieden het inzicht hebben om met bepaalde creatieve oplossingen naar een eindresultaat toe te werken. Het vooruit denken, zeg maar. Ik hoop dat ik dat op termijn ook kan.”
Renske heeft nog geen moment spijt van haar carrièreswitch. “Nee, ik ben nog even enthousiast als toen ik begon. Ik houd ervan fysiek bezig te zijn en hoewel het soms zwaar is met het tillen van materialen vind ik de bouw nog steeds cool.”
Wat is een Leerloopbaanpad?
Een Leerloopbaanpad bestaat uit modulaire opleidingen voor zij-instromers van 23 jaar en ouder, gericht op de bouw- en infrasector. Via deze eenjarige opleiding kunnen de studenten via een leerwerktraject hun vakbekwaamheid ontwikkelen. Tegelijkertijd met de opleiding werken de deelnemers als leerling bij een bouw- of infrabedrijf. Tussentijdse examens na afloop van een module worden afgenomen door SVGO-Gaan in de bouw.
Opleidingsbedrijven in de bouw en infrasector, zoals Bouwmensen, verzorgen het praktijkdeel en de theorie leren de deelnemers thuis via online studieprogramma’s. Concreet Onderwijsproducten heeft de lesstof ontwikkeld.
De volgende Leerloopbaanpaden worden aangeboden:
• Ruwbouw Timmeren
• Afbouw Timmeren
• Basis Metselwerk
• Metselen en Afwerken
• Lijmen van wanden
• Tegels lijmen
• Basis GWW
• Vakman GWW
• Straatmaker
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.