#Gezondheid #Personeelszaken

Voorkom uitval: neem psychische klachten serieus

(Illustratie: Ron de Haer)

Nederland ondergaat een tsunami van psychische klachten, die kunnen resulteren in een burn-out. Volgens TNO ervaart 20 procent van de werknemers heftige stress en valt 3 procent daadwerkelijk langdurig uit. Ook in de bouw raken werknemers emotioneel uitgeput en opgebrand, doordat ze niet acteren op duidelijke signalen van het lichaam. “Even wat adrenaline aanmaken en hop! Daar ging ik weer.”

Timmerman Luit Wierenga (62) werkt sinds 1978 voor aannemingsbedrijf Rottinghuis, een onderdeel van VolkerWessels. In deze 46 jaar heeft het werk op de bouw veel van zijn lichaam gevergd. De spieren van Wierenga zijn stram, de gewrichten aan slijtage onderhevig. En daar blijft het niet bij. Wierenga is bang dat de fysieke maleur ook invloed gaat hebben op zijn mentale gesteldheid. Hij vertelt: “Mijn baas denkt wel mee hoor. Ik krijg sinds een tijdje een leerling mee op de bouw, die me fysiek ondersteunt. Maar toch, ’s avonds ben ik kapot. Ik moet nog vijf jaar werken. Dat gaat ook mentaal zwaar worden.”

Mentaal welbevinden

Veel oudere bouwvakkers klagen momenteel over hoge werkdruk en zwaar werk. Zowel fysiek als mentaal worden ze flink op de proef gesteld. Ze worstelen met onregelmatige werktijden, fysieke eisen die hun lichaam te boven gaan, werkonzekerheid (met name zzp’ers), hoge werkdruk, strakke deadlines en sociaal isolement door eenzame taken. Het kan een mens weleens te veel worden.

En niet alleen ouderen zitten in de gevarenzone. In alle leeftijdsgroepen ligt mentaal welbevinden onder vuur. Uit gegevens van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en het CBS blijkt dat de ernst van burn-outs momenteel toeneemt en het verzuim door werkgerelateerde psychische klachten stijgt. In 2022 gaf 1 op de 4 werknemers tussen 18 en 35 jaar aan psychische klachten te ervaren.

Hoe ga je ermee om? Erover praten of vrij nemen vanwege mentale issues, is in de bouw niet gebruikelijk. Toch zijn er wel degelijk stappen te zetten die psychisch welbevinden bevorderen.

Altijd aan staan

Een burn-out komt niet uit de lucht vallen. “Het is een sluipend, maar zeer ingrijpend proces”, zegt Jeroen Baten (60) over de ontwikkeling van zijn burn-out, die uiteindelijk drie jaar van zijn leven in beslag nam. Baten was als zelfstandige werkzaam voor allerlei opdrachtgevers in de technologie. In principe naar volle tevredenheid. Hij stond “altijd aan” en dacht daar verder niet over na. Als hem gevraagd werd iets te doen, dan was het antwoord voorspelbaar: ja prima.

Baten: “Jaar in jaar uit deed ik steeds dat stapje extra als het nodig was. Even wat adrenaline aanmaken en hop! Daar ging ik weer. Mijn adrenalinespiegel ging steeds verder omhoog totdat ik in 2017 uiteindelijk een grens bereikte. Het lijf wilde niet meer. Ik was totaal uitgeput en heb vier maanden als een zombie thuis op de bank gezeten. Ik moest afkicken van een chronische adrenalineverslaving. Alle ellende kwam naar boven: trauma’s, angsten, hyperventilatie. Het kostte me drie jaar om weer honderd procent te worden.”


Black-out

Ook Ron Dorland, projectleider bij De Variabele (een bedrijf gespecialiseerd in vastgoedservices) kwam op psychisch vlak zijn grenzen tegen. Ook hij werd erdoor verrast. Op het nieuwsplatform Business Insider Nederland deed hij zijn verhaal: “Ik had nooit gedacht dat zoiets mij zou kunnen overkomen, want ik ben altijd rustig en had zelden last van stress. Toen mij een jaar geleden tijdens een vergadering werd gevraagd om voortaan mijn uren bij te houden, ging er iets goed fout. Ik ontplofte vanbinnen. En van buiten. Een onschuldige collega werd daar de dupe van. Deze uitbarsting en de daaropvolgende black-out, waren volgens mijn huisarts klassieke kenmerken van een burn-out. Hoe had het zo ver kunnen komen?”

Signalen serieus nemen

Coach Barend Gerretsen spreekt bijna dagelijks cliënten over psychische issues. Volgens Gerretsen zijn de ervaringen van Baten en Dorland klassieke voorbeelden van hoe de spanningen, vaak ongemerkt, het lijf in kunnen sluipen.

Gerretsen hoort steeds dezelfde klachten bij zijn cliënten: geleefd worden, altijd dezelfde opdrachten, niet durven te stoppen met werk vanwege het geld en de status, veeleisende opdrachtgevers, te weinig erkenning en waardering, hoge werkdruk, onredelijke deadlines, overvolle agenda’s en te weinig tijd voor het gezin.

Als de grens van onze mentale veerkracht in zicht komt, geeft het lichaam signalen af. Zelfs de kleinste signalen kunnen veelzeggend zijn. Stress, ongeduld, irritatie: het is duidelijke taal voor iedereen die wil horen. Gerretsen: “De grootste valkuil is jezelf vergeten en ongemerkt in een situatie komen waarin je eigenlijk niet wilt wezen. Dat is niet alleen problematisch voor jou, maar ook voor de organisatie waarvoor je werkt. Uiteindelijk is iedereen gebaat bij gelukkige medewerkers. Er zal bij werkgevers dus meer aandacht moeten komen voor dit punt, want de verzuimkosten zijn gigantisch. Helaas hebben veel organisaties dit niet hoog op de agenda staan. En als ‘t al geregeld wordt, is dat voor de jonge garde en niet voor de oude rotten.”

Herstellen van psychische klachten

Voorkomen is beter dan genezen. En genezen is beter dan niet genezen. Ron Dorland noemt “loslaten” een belangrijk onderdeel van zijn genezingsproces en uiteindelijke herstel. Zijn leidinggevende gaf hem daar alle ruimte voor. Dorland: “Ik sliep veel, ging veel wandelen en leerde beter over mijn gevoelens praten. Hierbij werd ik persoonlijk begeleid door mijn psycholoog en bedrijfsarts. Het waren vier heftige maanden, waarschijnlijk ook voor mijn collega’s, die ineens al mijn projecten moesten overnemen. Daar had ik een gigantisch schuldgevoel over. Zou het wel goed gaan op kantoor? Hoe zouden mijn klanten reageren? Allemaal zaken waar ik me volgens mijn psycholoog en bedrijfsarts juist géén zorgen over moest maken.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!