De technieksector in Nederland wil dat het makkelijker wordt om technici van buiten Europa aan te trekken. Minister van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is daarover niet echt enthousiast, bleek woensdag tijdens de commissievergadering in de Tweede Kamer.
De technieksector heeft structureel tekort aan personeel. Volgens recent onderzoek van SEO Economisch Onderzoek gaat het om een tekort van 60.000 technici. Dit tekort remt de bouw van nieuwe woningen en vormt een belemmering voor de voortgang van de energietransitie en de verduurzaming van de industrie, geven brancheorganisaties als Bouwend Nederland en Techniek Nederland aan. Zij pleiten daarom voor een vakkrachtenregeling om makkelijker technici van buiten Europa aan te trekken.
Tijdelijke regeling
Een dergelijke regeling, die in landen zoals Duitsland al bestaat, moet ervoor zorgen dat technici met een relevante vooropleiding eenvoudiger toegang krijgen tot de Nederlandse arbeidsmarkt. De voorgestelde regeling zou het mogelijk moeten maken om op een gereguleerde manier technische arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie aan te trekken. De regeling richt zich op cruciale sectoren, zoals de bouw en techniek, die van vitaal belang zijn voor de Nederlandse economie. Het gaat om een tijdelijke regeling waarbij vakmensen na maximaal vijf jaar terugkeren naar hun land van herkomst, waar ze hun opgedane kennis kunnen inzetten voor de lokale economie.
Minister Van Hijum is niet enthousiast over een vakkrachtenregeling. “De afspraak is dat we meer grip willen krijgen op arbeidsmigratie. De krapte op de arbeidsmarkt kunnen we niet eindeloos oplossen met arbeidsmigratie.” Volgens de bewindsman moet eerst gekeken worden naar onbenut arbeidspotentieel. “Er zijn in Nederland nog ontzettend veel mensen die langs de kant staan.”
Randvoorwaarden voor de vakkrachtenregeling
De technische sectoren benadrukken dat de regeling moet voldoen aan strikte voorwaarden. Zo moeten de arbeidsmigranten in hun thuisland worden opgeleid en is goede huisvesting door de werkgever een vereiste. Dit laatste is belangrijk om malafide uitzendbureaus te bestrijden en misstanden te voorkomen. Ook is het van belang dat de bestaande kennismigrantenregeling behouden blijft, zodat technisch talent van buiten de EU op verschillende manieren naar Nederland kan komen.
Aanvalsplan Techniek
De oproep tot een vakkrachtenregeling is onderdeel van het bredere Aanvalsplan Techniek, waar de technische sectoren gezamenlijk aan werken. Met dit plan willen de sectoren niet alleen het tekort aan vakmensen oplossen, maar ook de instroom in technische opleidingen vergroten, de uitstroom verminderen en levenslang leren bevorderen. Arbeidsmigratie is een van de speerpunten in dit plan om de toekomstige uitdagingen op de arbeidsmarkt aan te pakken.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.