#Personeelszaken #Veiligheid

SKG-IKOB mag certificaat Veiligheidsladder uitreiken

SKG-IKOB en NEN hebben een licentieovereenkomst over de Veiligheidsladder getekend. Daarmee is SKG-IKOB bevoegd om bouw- en infrabedrijven ervoor te certificeren. Met de Veiligheidsladder wordt het veiligheidsbewustzijn onder personeel inzichtelijk en verbetert het.

Uit cijfers van Inspectie SZW blijkt dat gebrekkige communicatie, hoge tijdsdruk en onvoldoende alertheid veel voorkomende ongevalsoorzaken zijn. Om bouwplaatsen echt veilig te maken, moeten werknemers zich bewust worden van de risico’s. Om hier in de praktijk voor te zorgen is de Veiligheidsladder (Safety Culture Ladder) ontwikkeld, in ons land beheerd door NEN. SKG-IKOB is nu bevoegd om bedrijven te ondersteunen bij de introductie van het instrument. SKG-IKOB voert audits uit en verstrekt het bijbehorende certificaat. Met dit certificaat tonen bouw- en infrabedrijven aan dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft.

Veilig handelen verbeteren

Met de Veiligheidsladder kunnen werkgevers het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen beoordelen, meten en continu verbeteren. Hoe meer verantwoordelijkheid, reflectie en investeringen, hoe hoger de trede. Met de Veiligheidsladder belicht het bedrijf dus andere aspecten dan met systemen als ISO 45001 en VCA.

Gebruik van de Veiligheidsladder dringt door in alle geledingen van de organisatie. Werknemers worden zich bewuster van de risico’s. Zij werken veilig en zullen onveilige situaties eerder dan voorheen bij hun leidinggevende melden. Dat resulteert in een hoger veiligheidsniveau en minder ongevallen. Daarmee worden persoonlijk leed, hoge verzuim- en faalkosten en onnodig oponthoud van de werkzaamheden voorkomen.

Verplicht vanaf 2021

Vanaf 2021 wordt veiligheidsbewustzijn als verplichting opgenomen in veel aanbestedingen en contracten in de bouw- en infrasector. Dat hebben de ondertekenaars van de Governance Code ‘Veiligheid in de Bouw’ afgesproken. Zij gaan de Veiligheidsladder gebruiken om het veiligheidsbewustzijn van uitvoerende partijen meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Vanaf 2021 is trede 2 van de ladder vereist, vanaf 2023 zelfs trede 3.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!