De zomer van 2024 loopt op haar einde. Met name in augustus heeft het bouwpersoneel aardig hoge temperaturen te verduren gekregen. Kennis- en adviescentrum Volandis heeft in opdracht van werkgevers- en werknemersorganisaties in de bouw en infra een nieuw hitteprotocol ontwikkeld.
Het protocol ‘Veilig werken in de warmte en hitte’ geeft de gebruiker inzicht in warmte- en hitterisico’s en onder welke werkomstandigheden deze een gevaar vormen voor de gezondheid. Daarnaast geeft het document een overzicht van richtlijnen en maatregelen die de werkgever kan treffen om te voorkomen dat het personeel oververhit raakt. Want, zo stelt bedrijfsarts Fred Boots van Volandis, het uitgangspunt van het protocol is om preventief te kunnen ingrijpen. “Het is niet de bedoeling dat je al oververhit bent geraakt tijdens werkzaamheden en daarna maatregelen neemt, zoals het aantrekken van een koelvest bijvoorbeeld. Nee, de werkomstandigheden moeten zodanig zijn ingericht dat het personeel comfortabel haar werk kan doen, zonder een rood, overmatig bezweet hoofd te krijgen. Het V&G-plan en de Risico Inventarisatie & Evaluatie leggen de basis voor preventief beleid.”
Vijf warmtescenario’s
Het protocol maakt onderscheid tussen vijf verschillende scenario’s met bijbehorende gezondheidsrisico’s: Aangenaam, Warm, Zomers warm, Tropisch warm en Extreem warm. Warm is een werkplek met een temperatuur tussen 20 en 25 graden en extreem warm is het boven de 35 graden. In die situatie is er een zeer hoog risico op gezondheidsschade en wordt het werkklimaat als bijna onwerkbaar bestempeld.
App voor werknemers
Per warmtescenario staan maatregelen vermeld die de werknemer zelf kan uitvoeren of de werkgever collectief kan opleggen. Dat varieert van simpele dingen, zoals het smeren van zonnebrandcrème en voldoende drinkwater nemen tot aan het afwisselen van werk in de zon en de schaduw, bedekken van lichaamsdelen tegen de zon, inzet van ventilatoren en plannen van zware werkzaamheden ’s morgens als het nog niet zo warm is.
“Dit hitteprotocol vormt de basis voor verdere verdieping”, aldus Boots. “Er volgen in de toekomst nog meer versies waarin we nog meer oplossingen en maatregelen in detail gaan presenteren. In samenwerking met TNO verkent Volandis de ontwikkeling van een webtool of app die werknemers ondersteunen bij veilig werken in warmte en hitte. De werkgever kan in die app persoonlijke kenmerken toevoegen zodat de gebruiker inzicht krijgt in risico’s op oververhitting en er maatregelen kunnen worden genomen.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.