Helft bouwvakkers ziet vast personeel verdwijnen
Ruim de helft (53%) van de bouwvakkers maakte in de afgelopen vier jaar bij zijn of haar bedrijf mee dat vast personeel werd ingeruild voor flexwerkers. Van hen geeft 60% aan dat de arbeidsvoorwaarden voor deze ingehuurde flexwerkers (veel) slechter zijn. Zo blijkt uit een enquete van FNV Bouw & Infra.
Vandaag vraagt de bouwbond voorafgaand aan het algemeen overleg in de Tweede Kamer aandacht voor dit soort schijnconstructies. Voor de enquete zijn in maart en april 2013 ruim 1.500 bouwvakkers ondervraagd. Van hen is 22 procent zelf ontslagen via een flexconstructie. Een derde van hen mocht terugkomen om het oude werk te doen, maar dan via een flexcontract.
Arbeidsomstandigheden
De arbeidsomstandigheden zijn in 66 procent van deze gevallen slechter dan bij het vaste contract. De rest, tweederde, van de slachtoffers van de flexconstructie was de bouwplaats nog niet af, om te constateren dat een flexwerker zijn of haar oude werk deed. 77 Procent van de respondenten gaf aan dat de mate van vervanging van vaste krachten door flexwerkers sinds de crisis is toegenomen.
Aanpak schijnconstructies
“De flexwerkers in de bouw zijn in de praktijk vogelvrij”, zegt sectorbestuurder Mieke van Veldhuizen. “Wat heel vreemd is, want je zou verwachten dat grotere onzekerheid juist gepaard gaat met een hoger loon. In de praktijk gebeurt het omgekeerde en betalen flexwerkers en de vaste werknemers de prijs. Er is te weinig controle op arbeidsvoorwaarden en het naleven van de arbeidstijdenwet. Daarom is de aanpak van schijnconstructies, zoals afgesproken in het Sociaal Akkoord, zo belangrijk”
Op de website van FNV Bouw & Infra staan enkele reacties uit de enquête.
‘Te dure Cao’
Aannemersfederatie Nederland onderschrijft in een reactie de problematiek van de schijnzelfstandigen in de bouw, maar die zou meer oorzaken hebben. “De arbeidsmarkt in de sector is verziekt door de veel te starre en dure CAO, het alsmaar zoeken naar nog ‘diepere’ bodemprijzen door zowel overheden als particuliere opdrachtgevers en de toestroom van goedkope arbeidskrachten, die per 1 januari a.s. opnieuw zal toenemen.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.