#Personeelszaken

Eén functie- en loongebouw voor UTA-personeel en bouwplaatspersoneel eind 2024

Vanaf 31 december 2024 wordt het gemoderniseerde functie- en loongebouw van kracht. De twee oude gebouwen, voor UTA-personeel en bouwplaatspersoneel, zijn geïntegreerd vanwege de gemeenschappelijke CAO. Daarnaast zijn nieuwe functies zoals BIM-modelleur toegevoegd. Bouwend Nederland en AFNL raden werkgevers aan zo snel mogelijk te beginnen met de actualisatie van de functieomschrijvingen.

Naar één functie- en loongebouw

Vakbonden FNV en CNV en werkgeversorganisaties Bouwend Nederland en Aannemersfederatie Nederland hebben de twee functie- en loongebouwen voor UTA-personeel en bouwplaatspersoneel geïntegreerd in één systeem, omdat er nu een gemeenschappelijke CAO geldt. Er komt straks dus één loongebouw met negen schalen in plaats van de huidige vijf voor bouwplaatspersoneel en zes voor UTA-personeel.

Het salaris blijft gelijk

David van Swol, beleidssecretaris van de Aannemersfederatie Nederland (AFNL), licht de loonmaatregelen toe. “Je gaat er in het nieuwe systeem niet op achteruit in salaris, ook niet als het nieuwe CAO-loon dat hoort bij iemands functie lager is. De bouwplaatswerknemer behoudt gewoon de prestatietoeslag, alleen wordt het anders genoemd. En als het VOL, dat in de nieuwe situatie ‘salaris’ wordt genoemd, lager ligt dan het CAO-loon, verhoogt de werkgever het salaris naar dat nieuwe CAO-niveau.”

Uniforme functieomschrijvingen

De grootste verandering in het functionele gedeelte is dat alle referentiefuncties op dezelfde manier zijn omschreven. “We adviseren werkgevers te controleren hoe actueel de huidige functieomschrijvingen zijn en indien nodig deze aan te passen.” Dat meent manager advies en arbeidsvoorwaarden Aukje van het Nederend van Bouwend Nederland. “Werkgevers hoeven niet per se nieuwe functieomschrijvingen op te stellen. Maar het zou wel makkelijk zijn als de omschrijvingen overeenkomen met de referentiefuncties in het nieuwe Functiehandboek. Op de website functiehuisbouweninfra.nl staan voorbeelden en een leeg functieformulier kan daarvoor worden gebruikt.”

Nieuwe functies

In de loop der tijd zijn er uiteraard nieuwe functies in de bouw- en infrasector bij gekomen, zoals BIM-modelleur. Maar over het algemeen zijn veel functieomschrijvingen hetzelfde gebleven. “Een sloper blijft een sloper, een metselaar een metselaar en een timmerman blijft werken als een timmerman”, zegt Van Swol nuchter.

“Vakbonden zijn enigszins bevreesd voor situaties dat de functieomschrijving niet past bij de daadwerkelijke werkzaamheden, waardoor de beloning lager uitvalt. Een werknemer kan hiertegen bezwaar maken volgens de geldende procedure. Maar ik denk niet dat werkgevers zitten te wachten op bezwaarschriften.”

Administratieve lastendruk

Volgens Bouwend Nederland en AFNL zal er wat administratieve lastendruk ontstaan voor werkgevers om het functie- en loongebouw ‘handen en voeten’ te geven. Op 31 december moeten alle werknemers in de bouw- en infrasector zijn ingedeeld in een functiegroep. “Werkgevers kunnen gebruikmaken van diverse hulpmiddelen, zoals een voorbeeldbrief”, legt Van het Nederend uit. “Wij verstrekken formats om functieprofielen makkelijk in te vullen”, voegt Van Swol toe. Beide woordvoerders raden werkgevers aan zo snel mogelijk te beginnen met de actualisatie van de functieomschrijvingen en functies in te delen naar loonschaal.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!