Doorwerkkappen voor wie aan de gevel werkt
Snel, simpel, sterk. Met die insteek ontwikkelde metselbedrijf Van den Heuvel bouw in Lith een aantal doorwerksystemen voor de gevel. Handig voor wie op de steiger of aan de gevel werkt, zoals de metselaar, voeger, stukadoor of schilder.
Regen en sneeuw, maar ook een teveel aan zonlicht en daarmee uv-straling. Voor de kwaliteit van het werk en de werkomstandigheden van bouwplaatsmedewerkers is het allemaal niet bevorderlijk. Dat is althans de ervaring van Bas en Mark van den Heuvel, eigenaren van een metselbedrijf en dus met recht ervaringsdeskundigen op dit gebied. Daarom sloegen ze zelf aan het ontwikkelen, binnen een IPC-traject van de AVM, de branchevereniging voor metselwerken en onderdeel van de Aannemersfederatie Nederland. Met een aantal concrete doorwerksystemen als resultaat, die nu op de markt zijn gebracht onder de naam Klimatologisch Werken.
Multi-steigerkap en Multi-systeemkap
De Multi-steigerkap is een universele, zelfdragende kap verstevigd met fiberglas stokken met vlamvertragend pvc. Toepasbaar tussen de werkvloeren van de steiger of als kap op de steiger. Deze kap is geschikt voor de stalen pijp-koppeling/Tube-Lock steiger. Hij is gemaakt voor vakmaat 1,80 meter, al is enige afwijking in de maat van de steiger geen probleem. Vakmaten variërend van 1,60 tot 1,90 meter kunnen met dezelfde kap worden opgevangen. Als belangrijk voordeel noemen de broers Van den Heuvel de eenvoud en snelheid waarmee deze kap kan worden gemonteerd. Hij is binnen enkele minuten te plaatsen en weer te demonteren als er bijvoorbeeld machinaal geopperd of bevoorraad moet worden. De kap is licht van gewicht (6,5 kg), maar bestand tegen windkracht 6 à 7. Meerdere kappen kunnen makkelijk aan elkaar worden gekoppeld met klittenband. In geval van te veel wind laat deze klittenband los.
Naast deze Multi-steigerkap is er de Multi-systeemkap. Vergelijkbaar, maar dan specifi ek ontwikkeld voor de systeemsteiger (Layher, Afi x of gelijkwaardig) met vakmaten 1,40 meter, 2,07 meter en 2,57 meter. Opgerold in de bus hebben de kappen een lengte van 2,37 meter.
Multi-steun met Multi-kap
Staat er geen steiger bij de gevel, maar moeten er wel werkzaamheden plaatsvinden, dan is de in hoogte en afstand verstelbare Multi-steun in combinatie met de Multi-kap een uitkomst. Deze hulpmiddelen zijn toepasbaar als halve tent tegen de gevel of als hele tent. Het systeem bestaat uit wederom een vlamvertragend pvc-doek met fiberglas geraamte, plus een aantal ontwikkelde aluminium verstelbare staanders en liggers, die kunnen worden gebruikt in combinatie met de meeste standaard enkele en dubbele schoren van 2,50 meter. De kap wordt bevestigd met klittenband aan de liggers en staanders van de Multi-steun.
De verstelbare flexibele muurplaat en voet van de staander maken het mogelijk dat de steun kan worden toegepast op iedere ondergrond. De Multi-steun plus kap is door te koppelen langs de gevel. Ook kan met het systeem een hele tentconstructie worden gebouwd door twee Multi-steunen tegen elkaar te zetten en te verbinden met een koppelstuk en extra dakschoren. Maximale hoogte is 3,75 meter. De steun is als geheel te bestellen, maar wie al onderdelen heeft kan ook losse schoren, staanders, liggers of kappen kopen.
Opbrengst
Bas van den Heuvel weet het: kosten van weerverlet meten is lastig. Hij schat zelf op basis van eigen ervaringen dat er 196 tot 220 uren per medewerker per jaar kunnen worden bespaard, maar allerlei niet-directe kosten tellen ook mee. Een medewerker die ziek wordt doordat hij is natgeregend bijvoorbeeld, kost ook geld. In die zin leveren doorwerkmaatregelen dus veel op. “Niet in de laatste plaats tevreden werknemers en veel betere kwaliteit van het werk.”
Beeld: Kees Beekmans/Verbeeld
Dit artikel stond in de Aannemer van oktober 2014. Klik hier voor een (proef)abonnement.
Mooi systeem en zal idd veel voordeel op kunnen leveren . Echter wel een aanvullende vraag. Zijn de genoemde steigertypen zelf hier ook op berekend? Of moet in deze situatie steeds een steigerberekening gemaakt worden waardoor er ook steeds weer aanvullende kosten gemaakt moeten worden?