#Personeelszaken #Veiligheid

Controle op RI&E aangescherpt

Grote kans dat meer bouwbedrijven vanaf 1 oktober 2021 bezoek krijgen van de Inspectie SZW. Zij gaat vanaf dat moment namelijk steviger controleren op het hebben en actueel houden van de verplichte risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E).

Het verscherpte controlebeleid was ook al voor 2020 aan de orde, maar heeft door corona de nodige vertraging gekend.

Financiële gevolgen

Het niet hebben van een goede RI&E met een actueel Plan van Aanpak kan grote, voornamelijk financiële gevolgen hebben. Bij een controle door de Inspectie SZW loop je de kans een flinke boete te krijgen. Meteen, zonder waarschuwing vooraf. Bedenk daarnaast dat als er een werknemer arbeidsongeschikt wordt door en/of op het werk, verzuimverzekeraars in toenemende mate bepalingen in hun polis hebben opgenomen dat er bij het ontbreken van een risico-inventarisatie & evaluatie niet wordt uitgekeerd.

Verplichte RI&E

De RI&E – inclusief Plan van Aanpak – is al sinds 1 januari 1994 verplicht voor alle werkgevers. Dat staat in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Organisaties met ten hoogste 40 uur arbeid per week (alle werknemers bij elkaar opgeteld) hebben die verplichting ook. Zij kunnen gebruik maken van een branche instrument, maar mogen ook de ‘Checklist Gezondheidsrisico’s’ hanteren.

Bedrijven die hulp of advies nodig hebben bij het opstellen van een RI&E, kunnen onder andere terecht bij het Steunpunt RI&E, de Arbodienst of op de site van Volandis. Arbouw ontwikkelde eerder al de RI&E Bouwnijverheid. Deze online applicatie begeleidt werkgevers stap voor stap bij het opstellen van het verplichte document.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!