#Digitalisering #Personeelszaken

BIM Onderwijsdag brengt praktijk en onderwijs samen

Bouw- en infrabedrijven zijn in de praktijk veel verder met BIM dan het niveau waarop hogescholen er les in geven. Hierdoor is een kloof tussen theorie en praktijk ontstaan. Bouwend Nederland en BIMregister organiseren daarom voor de tweede maal de BIM Onderwijsdag, waarop leerlingen, docenten, bedrijven én opdrachtgevers zich aan elkaar presenteren, op 3 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht.

De huidige curricula kennen een grote diversiteit op het gebied van BIM. Daarbij is er slechts beperkte aansluiting met bedrijven en tussen de verschillende opleidingsniveaus universiteit, hbo en mbo. Initiatieven om hier verbetering in te brengen zijn vaak lokaal en beperkt van opzet. Ook is er een groeiend tekort aan goed opgeleide BIM-modelleurs, managers en -regisseurs. Redenen te over voor Arjan Walinga en Delano Kenepa om de BIM Onderwijsdag te organiseren.

Mismatch

Arjan Walinga, Bouwend Nederland: “Het tekort aan mensen in de sector is enorm. Niet alleen in aantal, maar ook kwalitatief is er een mismatch. De praktijk is vele malen verder dan er aan lessen wordt aangeboden. BIM is vak-overstijgend en zal ook voor een vak zoals materiaalkunde een vernieuwing betekenen. De manier waarop we bijvoorbeeld eigenschappen van materialen vastleggen verandert namelijk, en dat heeft gevolgen voor het verdere bouwproces. Op de BIM Onderwijsdag brengen we op een laagdrempelige manier studenten, docenten en de bedrijven bij elkaar, zodat deze partijen van elkaar kunnen leren en met elkaar de basis kunnen leggen voor de verdere digitalisering van de sector.”

Delano Kenepa, BIMregister: “Met de BIM Onderwijsdag en de BIM Studenten Battle willen we dat de built environment student van nu een realistische praktijkervaring beleeft en dat de Nederlandse bouw- en infrasector voorop blijft lopen op het gebied van digitalisering.”

Sprekers

Tijdens de BIM Onderwijsdag worden de studenten, docenten en bedrijven bijgepraat over actuele vraagstukken en actuele ontwikkelingen. De Onderwijsdag wordt daarom geopend door Liesbeth Spies (burgemeester Alphen aan den Rijn), Maxime Verhagen (Bouwend Nederland), Doekle Terpstra (UNETO-VNI) en Kuneke Schraagen (Dean Academie voor Architectuur & Built Environment Hanzehogeschool Groningen). Ook topsprekers zoals architect Ben van Berkel (CEO en founder UNStudio) en Richard Petrie (CEO buildingSMART International) maken er hun opwachting.

Aanmelden voor de BIM Onderwijsdag.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!