In onze RI&E staat het tegengaan van fijnstof sinds een jaar of vijf bovenaan als punt om aan te werken. Dat gebeurt dan ook. Stofvrij werken is nu echt iets dat je structureel in je bedrijf kunt verbeteren. De gezondheidsrisico’s gerelateerd aan fijnstof zijn bekend. Vallen van hoogte is het grootste veiligheidsrisico in de bouw, maar wanneer je het hebt over gezondheid is dit fijnstof. Als bedrijf moet je hierin investeren en stofvrij werken faciliteren. De Inspectie SZW controleert er natuurlijk ook op.
Er zijn zoveel geweldige hulpmiddelen – stofzuigers en machines met afzuiging – dat er geen argument meer kan zijn om het niet te doen. Maak er dus gebruik van en hélp de uitvoerende vakman er kennis mee te maken. Mijn ervaring is dat je vakmensen het best van elkaar kunt laten leren hoe er mee te werken.
Denke in problemen
Zo heb ik een vakman in dienst die altijd badkamers heeft gemaakt, van sloopwerk tot het opnieuw betegelen. Ook hem hebben we een aantal jaar terug die apparatuur gegeven. Hij vond het niks. Het was allemaal onhandig, zat in de weg, hij kreeg het werk niet op tijd klaar – hij dacht in problemen en vond het niet nodig. Ik hield hem voor: ‘het zijn jóuw longen, niet mijn longen. Jíj krijgt er last van. Ik word er op afgerekend en voel me er verantwoordelijk voor. Dus ik wil gewoon graag dat je het gebruikt’. Uiteindelijk maakte hij er weinig gebruik van.
Totdat ik hem er onlangs weer over hoorde. Laaiend enthousiast ditmaal. ‘De ruimte blijft stofvrij, ik kan alles zien – goh, wat is dat toch handig’.
Mentaliteitsverandering
Waarom hij alsnog om was? Hij had een collega er mee zien werken die hem had laten zien hoe handig en fijn het werken met stofvrije apparatuur is. Dat die extra slangen niet lastig zijn, maar juist fijn. Kortom: faciliteren en medewerkers de ruimte geven om elkaar te laten zien wat de voordelen zijn, helpt bij het omschakelen van een mentaliteit. Misschien nog wel beter dan het verplichten vanuit de directie, zo is de les die ik trek uit mij eigen voorbeeld.
Ondertussen is stofvrij werken de norm. Bij het aanschaffen van nieuw gereedschap moesten wij vijf jaar geleden heel erg sturen op dit gebied: let bij de aanschaf van nieuwe machines op de mogelijkheden om stof af te zuigen. Nu beginnen de vakmensen daar zelf over als ze bij de bouwmaterialenhandel komen. ‘Als er geen afzuiging bij zit, hebben we er niks aan’. Een mooi voorbeeld van hoe veilig en gezond werken tussen de oren is gaan zitten. Zoals je het hebben wil.
Peter Koenders is directeur van Koenders Totaalbouw en voorzitter van de Taskforce Veiligheid & Arbeidsomstandigheden van Bouwend Nederland. De ambitie: nul doden in de bouw.
Lees ook | Accugereedschap rukt op op de bouwplaats
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.