#Marktcijfers #Personeelszaken

Vier op de tien bouwbedrijven meldt personeelstekort

Bijna vier op de tien bouwbedrijven (39%) heeft personeelstekort. Voor het eerst sinds 2008 hebben ondernemers in de bouw het vaakst van alle sectoren te maken met een tekort aan arbeidskrachten. Dit melden het CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW op grond van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN).

Aan het begin van het derde kwartaal werd 25 procent van de bedrijven in het niet-financiële bedrijfsleven belemmerd bij het uitoefenen van bedrijfsactiviteiten door een tekort aan arbeidskrachten. Het aantal bedrijven dat hiervan melding maakt, is in de afgelopen periode fors gegroeid. Begin 2016 werd een tekort aan arbeidskrachten nog slechts door minder dan 5 procent van de bedrijven genoemd als belemmerende factor. Sindsdien is het aantal bedrijven met personeelstekort onafgebroken gegroeid tot ruim 25 procent in het derde kwartaal van dit jaar.

Bouwactiviteiten belemmerd

De bouw steekt er bovenuit. Volgens 39 procent van de ondernemers in die sector worden de bouwactiviteiten belemmerd door personeelstekort. In het tweede kwartaal maakte 19 procent van de bouwbedrijven hiervan melding. Ook in de zakelijke dienstverlening en de sector vervoer en opslag is het tekort aan arbeidskrachten relatief groot.

Ondernemersvertrouwen

Het vertrouwen van de ondernemers in de bouwsector is aan het begin van het derde kwartaal uitgekomen op 32,5 en is daarmee ook hoger dan gemiddeld (15). Een kwartaal eerder lag de stemmingsindicator met 27,1 enkele punten lager.

2 reacties op “Vier op de tien bouwbedrijven meldt personeelstekort

  1. Nu de crisis al weer achter ons licht is het terugkijken hoe het zo heeft kunnen lopen.
    Er was toen een kabinet die de regels voor buitenlanders uit de EU die hier kwamen werken voor het loon wat ze in hun thuisland verdiende (dus goedkope arbeidskrachten).
    Sommigen kwamen zelfstandig hier en hebben nu een mooi bedrijf opgebouwd.

    De meeste kwamen hier via bemiddeling of uitzendbureau ’s en werden ingeschreven als zzper om maar niet te hoeven voldoen aan allerlei arbo , verzekering en belastinggeldzaken.

    Toen deze groep goedkope groep de markt veroverde waren de werkgevers die de Nederlandse werknemers te duur vonden en werden de ervaren krachten ontslagen en konden via bemiddelingsbureau ,s of als zzper weer werk gaan verrichten voor bouwbedrijven.
    Zie hier de oorzaak en gevolgen van de problemen van nu.

    Daarnaast komt er nog bij dat werkgevers helemaal niet meer zitten te wachten op jonge mensen die het hele vakgebied nog verstaan.

    De tendens is dat deze werkgeversorganisaties alleen maar nieuwbouw en grote projectbouwen bezig zijn en de allround vakman niet interessant vinden . Zij willen allemaal specialisten die 1 ding kunnen zodat dit snel gebeurt zodat ze daar hun marge op kunnen halen.

    Het allround gebeuren wat je nodig heb voor kleine verbouwingen e.d vinden deze verenigingen helemaal niet meer interessant dit heeft ook zijn gevolgen op scholen als ik zie wat de studenten tegenwoordig nog maar mogen leren.

    Als je als brancheorganisatie zo met je werknemers omgaat en je bied ze in mindere tijd ook niets aan als alleen maar een uitgeklede cao (zie schilders branche waarbij opgemerkt moet worden dat deze cao nog steeds niet wordt erkend door de overheid omdat dit met een bond is afgesloten die 0 schildersleden had tijdens het afsluiten) dan maak je het niet erg aantrekkelijk voor toekomstige studenten om die richting op te gaan.

    En nu gaan we allemaal lopen zeuren dat er geen mensen meer zijn laat staan VAKMENSEN.

  2. In 2008 werden de bouwvakkers massaal gedumt, zogenaamd CRISIS maar ze werden vervangen door onderaannemers met buitenlandse arbeiders die spot goedkoop waren. Dit konden ze een tijdje vol houden tot er zoveel knoeiwerk naar voren kwam dat ze weer zaten te snakken naar vakbekwamen werknemers.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!