‘Renovatiedeal zorgt voor 9000 banen’
De vorige week gesloten renovatiedeal de Stroomversnelling tussen bouwers en woningcorporaties zorgt volgens berekeningen van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) tot 2020 voor 9000 banen in de sector.
Kern van de Stroomversnelling is dat tot 2020 110.000 woningen versneld worden gerenoveerd naar energienotaloos. Dat moet mogelijk worden doordat corporaties in staat worden gesteld de maandelijkse energiekosten te innen van huurders en dat geld investeren in renovaties. Bouwers moeten ervoor zorgen dat ze tegen lagere kosten dan nu woningen energienotaloos kunnen renoveren. Door de schaalgrootte en industrialisatie van het bouwproces moet dat lukken, is de verwachting. Vier grote bouwers en zes corporaties tekenden vorige week voor de eerste 11.000 woningen.
1,8 miljard extra
Het EIB heeft berekend wat deze deal aan extra bouwproductie en werkgelegenheid met zich meebrengt in vergelijking met een nulscenario: de renovatie van hetzelfde aantal woningen naar label B. Dat blijkt 1,8 miljard te zijn tot aan 2020 (6,25 miljard versus 4,45 miljard), wat neerkomt op ruim 9000 banen. De eerste jaren zal hier overigens nog weinig van te merken zijn, omdat 2013 en 2014 in teken staan van prototypering van de eerste 1000 renovaties. In 2015 en 2016 worden volgens plan 10.000 woningen gerenoveerd, waarna vanaf 2017 de opschaling volgt naar 100.000 woningen. Die jaren (2017-2020) leveren dan ook het meest aan extra omzet en banen op.
Voorwaarden
EIB noemt wel een aantal voorwaarden. Zo moet aan de financiële haalbaarheid worden voldaan (bouwers moeten dus daadwerkelijk tegen lagere kosten energienotaloos kunnen renoveren) en moet de regelgeving op tijd worden aangepast. Minister Blok wil mogelijk maken dat corporaties de energiekosten van hun huurders kunnen innen om zo de financiële ruimte te hebben om te investeren.
Voor het bereiken van de aantallen na 2016 is bovendien een bredere deelname van corporaties vereist. Met dat laatste lijkt het wel goed te komen: Energiesprong, aanjager van de deal, meldt dat inmiddels 17 corporaties zijn aangehaakt. Ook geniet het initiatief brede steun vanuit de diverse brancheorganisaties en vakbonden.
(Foto: Kingspan Unidek)
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.