#Marktcijfers

Meer woningen door verbouw van bestaande bouw

De bestaande bouw kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van het woningtekort. Dit blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in opdracht van Natuur & Milieu.

Met het splitsen, optoppen en transformeren van bestaande woningen en gebouwen kunnen tot en met 2030 tussen de 100.000 en 120.000 woningen worden opgeleverd. Dit aantal ligt hoger dan de huidige woningproductie. Vooral het optoppen van gebouwen biedt veel potentie, aangezien dit nu nog weinig gebeurt.

Extra woningen door ondersteunend beleid

Als de overheid ontwikkelaars, coöperaties en huiseigenaren ondersteunt met subsidies en verruiming van regels, kan dit aantal mogelijk oplopen tot 127.000 tot 158.000 nieuwe woningen, blijkt uit analyse van het EIB. Dit zou 16% van de totale woningbouwopgave van bijna een miljoen woningen dekken.

Bron: EIB

Wat is er nodig?

Het Rijk en gemeenten kunnen de kosten verlagen door subsidies en het verminderen van bouwleges of overdrachtsbelasting. Een subsidie voor splitsen en optoppen zou naar verwachting 1.100 extra woningen per jaar opleveren. Gemeenten kunnen daarnaast de restricties voor het benutten van bestaande bouw versoepelen, wat jaarlijks 2.500 tot 3.100 extra woningen kan opleveren.

Voordelen van verbouw

Verbouw van bestaande bouw levert sneller woningen op en vereist minder arbeidsinzet en materiaalgebruik dan nieuwbouw. Dit leidt tot een lagere CO2-uitstoot. Nadelen zijn de extra hinder voor bewoners en de vermindering van grote woningen.

Oproep tot actie

Natuur & Milieu pleit voor meer aandacht voor verbouw in het woningmarktbeleid. ‘Dit onderzoek laat zien dat dat een te eenzijdige focus van de overheid op nieuwbouw ongelofelijk zonde is’, aldus Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu. ‘Je ziet dat de problemen die nu spelen bij nieuwbouw zoals het tekort aan materialen en personeel en het gebrek aan grond minder spelen bij het verbouwen van bestaande gebouwen. Je slaat dus meerdere vliegen in één klap. En het belangrijkste: meer mensen krijgen weer zicht op een primaire levensbehoefte, een eigen onderdak.’

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!