In de Nederlandse bouwsector dreigen de komende twee jaar 40.000 arbeidsjaren te verdwijnen. Dit kan worden gehalveerd met gericht overheidsbeleid. Dat meldt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), in de publicatie ‘crisis en crisismaatregelen in de bouw’, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Eén van de meest effectieve maatregelen zou het helpen van starters met financiering zijn. Ook het bieden van ruimte bij ruimtelijk beleid en het mogelijk maken van tijdelijk op voorraad woningen bouwen via een publiek opkoopfonds kan helpen het verlies te beperken.
Crises
In de studie wordt teruggeblikt op de twee crises van de afgelopen jaren. De conclusie hieruit is dat het overheidsbeleid altijd was gericht bij structurele hervorming en maar weinig bij vraagondersteuning. Dit was vooral zichtbaar in de eurocrisis. Dit verklaart ook waarom de woningbouw zwaarder is getroffen dan andere onderdelen van de bouw en zwaarder dan in onze buurlanden.
Volgens het onderzoek is het tijdelijk wegvallen van vraag het kernprobleem in crisistijden en dus moet het overheidsbeleid daar op gefocust zijn. Daarnaast kan ook het beperken van aanbodrestricties op specifieke locaties ook helpen om de bouwproductie tijdens de crisis te versterken.
Wanneer de vraag ondersteunt wordt, wordt een deel van het werkgelegenheidsverlies voorkomen, zegt het EIB. Ook zorgt het voor een meer evenwichtig herstel na de crisis, omdat er meer personeel behouden blijft.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.