Waar de volumekrimp in 2020 nog beperkt bleef tot 1 procent, verwacht het ING Economisch Bureau voor dit jaar een verdere krimp in de bouwsector. Waarschijnlijk met 4 procent, aldus de voorspelling.
Minder financiële ruimte bij consumenten en afnemende investeringen in bedrijfsgebouwen. Dat zijn de oorzaken van een verdere volumekrimp in de bouwsector in 2021. De extra effecten van de tweede lockdown op de bouw zijn waarschijnlijk wel beperkt. Het aantal nieuwbouwwoningen daalt in 2021 verder tot 65.000, ondanks de toename van bouwvergunningen. Dit blijkt uit het ‘Vooruitzicht bouw’ van het ING Economisch Bureau.
Vertrouwen positief
Nederlandse bouwondernemers waren dit najaar, ondanks de coronacrisis, toch weer positief gestemd, constateert ING Economisch Bureau. Doorwerken op de bouwplaats, met het ‘Samen Veilig Doorwerken-protocol’ dat het Rijk met de bouw- en technieksector heeft opgesteld, werkt goed. Uitval van de productie bleef beperkt. Door het laat-cyclische karakter van de bouwsector blijft de volumekrimp in de bouw in 2020 beperkt met naar verwachting 1 procent.
Bouwplaatsen open
De tweede lockdown, zoals aangekondigd in december, heeft naar verwachting een beperkt negatief effect op de bouwproductie. “Bouwplaatsen blijven open en de laatste twee weken in december zijn voor de sector in de regel rustigere weken waarin veel vakanties gepland staan”, aldus Maurice van Sante, van het ING Economisch Bureau, “De bouw draait daardoor in december meestal op circa 70 procent van de normale capaciteit.”
Klein versus groot
Het zijn de kleinere bouwbedrijven met minder dan tien medewerkers die weinig last ondervonden van de coronacrisis. Hun omzet lag in het derde kwartaal zelfs circa 5 procent hoger dan in het laatste kwartaal van 2019. Veel particulieren lieten hun huis verbouwen.
Vooral de middelgrote bouwbedrijven zagen hun omzetten in 2020 teruglopen. Bouwbedrijven met tussen tien en honderd medewerkers draaiden circa 5 procent minder omzet in het derde kwartaal dan in het laatste kwartaal van 2020. Minder verstrekte vergunningen voor nieuwbouw in de 2019, tijdelijke terughoudendheid bij grotere renovatieprojecten bij zorginstellingen en minder investeringen in bedrijfsgebouwen door de coronacrisis, kunnen hier debet aan zijn geweest.
Aantal nieuwbouwwoningen
In 2020 worden er circa 69.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat zijn er ongeveer 1.500 minder dan in 2019. Vanwege de beperkte vergunningverlening in 2019, een oplopende werkloosheid in 2021 en financiële onzekerheid bij consumenten verwacht het ING Economisch Bureau dat het aantal gerealiseerde nieuwbouwwoningen in 2021 verder daalt tot 65.000. Het toegenomen aantal bouwvergunningen in 2020 kan hier nog geen tegenwicht bieden. Het duurt namelijk gemiddeld circa 1,5 jaar voordat een vergeven bouwvergunning voor nieuwbouw daadwerkelijk leidt tot een afgebouwde woning.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.