#Marktcijfers

CBS: 75 duizend woningen in 2020 niet gehaald

De doelstelling van de overheid om 75 duizend woningen per jaar te bouwen, is afgelopen jaar niet gehaald. Getuige de nieuwe cijfers van het CBS. Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen bleef in 2020 steken op ruim 69 duizend. Ruim 3 procent minder dan in 2019, maar meer dan in de jaren 2010-2018.

Tussen 2000 en 2009 groeide de woningvoorraad door nieuwbouw jaarlijks doorgaans met ruim 1 procent, gemiddeld zo’n 76 duizend woningen per jaar. Op het dieptepunt in 2014 was dat percentage nog maar 0,6 (45 duizend nieuwbouwwoningen). In de vijf jaren daarna groeide het aantal nieuwbouwwoningen steeds harder. In 2020 werd er iets minder gebouwd dan het jaar ervoor. Niet geheel onverwacht. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen liep sinds 2019 terug. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor wat er in de nabije toekomst aan woningen gebouwd zal worden.

8 miljoen

Nederland telde op 1 januari 2021 bijna 8 miljoen woningen. Bijna 75 duizend meer dan een jaar eerder. Naar verwachting zal dit jaar de grens van 8 miljoen worden gepasseerd.  Door nieuwbouw groeide de woningvoorraad vorig jaar met 69,3 duizend woningen. Behalve door nieuwbouw verandert de woningvoorraad ook door sloop, splitsing of samenvoeging van woningen en door transformatie van bestaande gebouwen. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld als een kantoorpand wordt omgebouwd tot een appartementencomplex. In 2019 werden door transformatie van gebouwen 12,5 duizend woningen toegevoegd aan de woningvoorraad.

Per provincie

In absolute aantallen werden in Zuid-Holland de meeste woningen gebouwd, ruim 15 duizend meldt het CBS. Noord-Holland en Noord-Brabant volgden elk met ruim 10 duizend woningen. De woningvoorraad groeide door nieuwbouw relatief het hardst in Flevoland, met 1,5 procent. Ook in Groningen, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland lag de groei boven het landelijk gemiddelde. In Limburg werden naar verhouding veel minder nieuwbouwwoningen toegevoegd aan de woningvoorraad.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!