De werkgelegenheid in de bouw neemt in de komende twee jaar af met 12.000 voltijdbanen. Na jaren van groei krimpt de bouwproductie dit jaar met 3,5 procent. Dat komt neer op 3 miljard euro minder. Op de middellange termijn zijn de vooruitzichten met een gemiddelde productiegroei van 2,5 procent per jaar gunstiger.
Dit concludeert het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) in de studie ‘Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2024’. De krimp van de bouwproductie is vooral te wijten aan minder nieuwbouw van woningen en utiliteitsgebouwen.
Het EIB ziet 2025 als een overgangsjaar met een bescheiden productiegroei. Het instituut gaat ervanuit dat verduurzaming in zowel woningbouw, utiliteitsbouw en grond-, weg- en waterbouw voor extra groei zal zorgen. “De werkgelegenheid trekt dan weer aan, maar dit leidt naar verwachting niet tot oplopende spanningen op de bouwarbeidsmarkt”, schrijft het instituut.
Gematigd positief beeld in 2023
De totale bouwproductie groeide in het afgelopen jaar met 1,5 procent. De woningnieuwbouw week daar met een krimp van 7 procent sterk vanaf. Door een sterke groei van de herstel en verbouw kon de totale woningbouw zich stabiliseren, waarbij verduurzaming de motor achter deze groei was. Het EIB noemt het opvallend dat de productiegroei volledig werd gedragen door de groei van de werkgelegenheid. De totale groei nam met 9.000 voltijdbanen toe. De groei was vooral geconcentreerd bij zelfstandigen.
Na de krimp in 2024, wordt 2025 volgens het EIB een overgangsjaar waarbij de woningnieuwbouw weer een groeisector vormt. De utiliteitsbouw daalt in 2025 daarentegen nog sterk. Op middellange termijn zijn de vooruitzichten vrij gunstig, verwacht EIB. De totale productie kan in de periode 2026-2028 met gemiddeld 2,5 procent per jaar groeien. De bouwproductie bereikt in 2028 een volume van ruim 102 miljard euro (prijzen 2022). Dat is ruim 5 miljard meer dan in 2023.
Extra arbeidskrachten in de bouw nodig
Het EIB verwacht dat in de periode 2026-2028 17.000 extra arbeidskrachten nodig zijn. Daarmee komt de vraag weer boven de instroom vanuit de opleidingen te liggen. In het rapport concludeert EIB dat inspanningen verricht moeten worden om de bouw als aantrekkelijk neer te (blijven) zetten en leerlingen te blijven interesseren voor een baan in de bouw.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.