#Gezondheid

Aannemer start nieuwe bv voor asbestrenovatie

Asbest Service Salland

Met de start van Asbest Service Salland stapt Mensink Bouwbedrijf uit haar comfortzone. Waar bouwen altijd core business was, is er nu ook plaats voor asbestsanering. Activiteiten die hand in hand gaan, weet directeur Gonard Mensink. “Waar een asbestdak verdwijnt, moet een nieuw dak komen.”

Wat als we niet alleen nieuwe daken bouwen, maar ook asbest verwijderen? Dat is de gedachte achter de oprichting van Asbest Service Salland door Mensink Bouwbedrijf uit Broekland. Aan die vraag ligt een bepaalde ontevredenheid ten grondslag. Onvrede over hoe dingen in het verleden gingen. Directeur Gonard Mensink legt uit: “Een aannemer moet na de ontdekking van een asbestdak de sanering ervan altijd uitbesteden aan een sloper. Hij kijkt anders naar en tegen het werk aan dan een bouwer dat doet. Voor een sloper geldt: het asbest moet worden verwijderd. Maar eenmaal gesloopt, moet er toch een ander dak voor in de plaats komen.”

Een timmerman van Mensink Bouwbedrijf liep daarom al tijdens de asbestsanering mee. Hij lette op of het werk goed werd gedaan; de dakschragen bijvoorbeeld netjes werden afgedekt. Om de omstandigheden die nodig zijn voor het plaatsen van een nieuw dak zo optimaal mogelijk te houden. “Als een sloper zijn werk klaar heeft, hebben wij dus al heel veel uren gemaakt. Verloren tijd.”

Het verbod op asbestdaken vanaf 2024 was het laatste duwtje voor Mensink. “Alleen al in Overijssel ligt nog circa tien miljoen m2 asbest op daken, waarvan zo’n drie tot vijf miljoen m2 in Salland. Als de cijfers kloppen, is er genoeg asbest te saneren. En dat blijkt ook wel uit wat wij op projecten aantreffen.”

Proces

Eenmaal overtuigt van de richting werd de weg naar asbestsanering daadwerkelijk ingeslagen. Om asbest te mogen verwijderen, behaalde Asbest Service Salland het SC 530 certificaat. “Daarmee laten we zien het hele proces onder controle te hebben, van administratie tot buitenwerk. Voor dat laatste hebben we vijf van onze jongens omgeschoold. Zo hebben we voldoende back-up.”

Voor hen geldt nog steeds dat zij in de eerste plaats bouwers zijn. Ze kijken door een bouwbril naar projecten en houden al tijdens de sanering het eindresultaat in hun achterhoofd. “In de praktijk huren we ook wel eens een in asbest gespecialiseerde en gecertificeerde zzp’er in voor de sanering, en werken we samen op. Een timmerman heeft nou eenmaal geen ambitie om in een asbestpak te lopen; wel om een nieuw dak te maken.”

Eindresultaat

Duidelijk is dat het eindresultaat bij Asbest Service Salland centraal staat. Namelijk een dak dat voldoet aan de eisen van deze tijd. “Asbestsanering is daarbij een middel, een noodzakelijke stap in het proces naar een nieuw dak. Door de combinatie van saneren en bouwen kunnen we oud en nieuw beter op elkaar afstemmen en daarmee de risico’s beperken. Dat bespaart tijd, geld en energie. En – ook fijn voor de klant – er is één contactpersoon gedurende de hele renovatie.” Op de website dan ook geen witte pakken en afzetlinten. Dat schrikt af. Wel voorbeelden van gesaneerde daken.

Ontzorgen

De klant het hele plaatje kunnen aanbieden, is voor Mensink belangrijk. “Eigenaren van asbestdaken – particulieren, bedrijven en agrariërs – moeten er voor zorgen dat deze daken in 2024 zijn vervangen. Geen keuze, maar een verplichting vanuit de overheid. Veel eigenaren hikken aan tegen die vervanging. Het is een hoop gedoe. Asbest Service Salland ontzorgt. We renoveren asbestdaken van A tot Z: van de eerste inventarisatie tot en met de laatste nieuwe dakgoot. De klant krijgt op voorhand inzicht in de kosten en ook de subsidieaanvraag wordt door ons geregeld.”

Prognose

De grootste uitdaging nu is klanten vinden. Echt een probleem wordt dat niet, verwacht Mensink. “Na de bekendmaking van het verbod op asbestdaken hebben de provincie Overijssel en de gemeente Raalte de taak op zich genomen om de toon te zetten. Aannemers werd gevraagd naar hun interesse voor asbestrenovatie. Laat ik het zo zeggen: er is weinig concurrentie.” Hij verwacht met Asbest Service Salland één à twee sanering per week uit te voeren.

Subsidie verwijderen asbestdaken

Aan het verbod op asbestdaken per 2024 is de Subsidieregeling Verwijderen Asbestdaken verbonden. Bedoeld voor particulieren, bedrijven, non-profit- en overheidsinstellingen. Subsidie kan worden aangevraagd wanneer de aanvrager degene is die de rekening betaalt voor verwijdering van het asbestdak.

De subsidie bedraagt 4,50 euro per m2 verwijderd asbestdak met een maximum van 25.000 euro per adres. Om subsidie te kunnen krijgen, moet de oppervlakte van het geïnventariseerde asbestdak meer dan 35 m2 bedragen.

Voor 2016 was een budget van 15 miljoen euro beschikbaar. Nadrukkelijk wás, want het budget voor dit jaar is op. Ruim 5300 particulieren, bedrijven, non-profit- en overheidsinstellingen vroegen subsidie aan voor het verwijderen van asbestdaken. Daarmee werd in totaal al 3,3 miljoen m2 asbestdak gesaneerd.

Subsidieaanvragen die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (mijn.rvo.nl) nu ontvangt, worden doorgezet naar januari 2017 wanneer er weer een nieuw budget beschikbaar komt. Aanvragen worden dus niet afgewezen, maar op een later moment uitbetaald. Het subsidieplafond voor 2017 is nog niet bekendgemaakt.

Voorwaarde blijft wel dat een subsidieaanvraag moet zijn ingediend binnen zes maanden nadat het asbestdak is verwijderd. Als deze termijn in 2016 verstrijkt, moet de aanvrager dus niet wachten met het indienen van de subsidieaanvraag tot 2017.
De subsidieregeling loopt nog tot en met 31 december 2019 17.00 uur. In totaal is een budget van minimaal 75 miljoen euro beschikbaar. Zie ook www.rvo.nl.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!