Tot nu toe was het 3D modelleren van een woning in BIM het domein van de professional. Met het platform Innobrix komt digitaal bouwen ook binnen handbereik van de woningkoper. Deze kan allerlei bouwkundige opties in het 3D model configureren en in Virtual Reality ervaren.
Particuliere woningkopers kunnen tegenwoordig uit steeds meer bewonersopties kiezen. Het gaat niet meer alleen om een afwijkende dakkapel of erker, de koper heeft ook keuze uit diverse plattegronden, beukmaten, badkamer- en keukeninrichtingen, gevelafwerkingen- en elementen, dakvormen, installaties et cetera. Wat is er dan mooier om thuis allerlei varianten in 3D te configureren en op de tablet je droomwoning zien verrijzen? De gewijzigde dakkapel, andere kleur dakpan of uitbouw met die gemêleerde baksteen; het wordt direct zichtbaar gemaakt in het model.
Maar Innobrix kan meer: de gebruiker kan virtueel door zijn zelf ingerichte woning bewegen en op een realistische manier bijvoorbeeld het aantal extra meters van de uitbouw ervaren. In feite loopt de gebruiker met de iPad door zijn virtuele woning. Via een augmented reality app is hij zelfs in staat om op de iPad zijn droomwoning te projecteren in de omgeving waar hij zich op dat moment bevindt, bijvoorbeeld de toekomstige bouwplaats.
Personalisatie van woning
Volgens de ontwikkelaar van Innobrix, Smart2IT uit Hengelo, is er in Nederland nog geen concurrentie voor dit platform dat tools heeft voor 3D planontwikkeling, 3D configuratie van de woning en een online woningdossier. “Er zijn wel leveranciers van het online woningdossier, maar niemand biedt deze integrale oplossing”, licht directeur Sander Martinec van Smart2IT toe.
Er is duidelijk een trend zichtbaar dat woningtypes op wijkniveau worden gepersonaliseerd. De kopersopties vormen als het ware losse Lego-stukjes waarmee gebruikers hun woning online kunnen configureren.
Bouwbedrijf annex projectontwikkelaar Van Wijnen is Innobrix-gebruiker van het eerste uur. Ze heeft voor haar woningconcept Fijn Wonen circa 300 bouwopties in Revit gemodelleerd. De koper heeft dus een gigantische hoeveelheid mogelijkheden om haar woning naar eigen wens samen te stellen. “In een soort Coolblue-achtige omgeving met dialoogvensters, iconen, bars en menu’s kiest de gebruiker van Innobrix een woningtype, klikt de door hem gewenste opties aan, bestelt deze en ziet intussen een kassabonnetje meelopen om te zien hoeveel elke optie kost. Intussen ziet hij de woning op zijn beeldscherm mee veranderen met de ingevoerde opties”, legt Martinec uit.
Standaardisatie
Innobrix kan het best worden ingezet voor (concept)woningen die een grote mate van standaardisatie kennen en eventueel uit prefab elementen bestaan. De woningbouwer moet alle 3D gemodelleerde kopersopties vanuit het BIM omzetten naar een soort tasveld. Dit is als het ware een online bibliotheek van allerlei bouwcomponenten die via een IFC bestand worden ingeladen door Innobrix. Vervolgens kan de gebruiker beginnen met het configureren van een woning. Het creëren van zo’n online componentenbibliotheek (ofwel: tasveld) is de grootste uitdaging voor de woningbouwer c.q. ontwikkelaar. “Alle kopersopties worden in aparte cellen geplaatst. In feite knip je het 3D model op in losse lego-stukjes. De bouwer moet de opties zelf ontwikkelen en vormgeven en op de juiste plaats in het tasveld zetten.”
De bestelling van de kopersopties wordt via de cloudservice van Smart2IT rechtstreeks doorgesluisd naar de woningbouwer. Deze laadt de bestellijst in Revit waardoor het 3D model van de individuele woning op bepaalde punten wordt aangepast. De productie van de bouwelementen wordt digitaal aangestuurd. Daarmee bespaart de woningbouwer veel kostbare tijd en energie in de werkvoorbereiding.”
‘Stimuleert woningverkoop’
De bouwbedrijven annex aanbieders van conceptwoningen Trebbe en Van Wijnen en ontwikkelaar van maatwoningen, Brummelhuis, zijn de eerste gebruikers van Innobrix. Eerst- en laatstgenoemde roemen het haarscherpe 3D design en de eenvoudige bediening van de kopersopties. Trebbe en Brummelhuis hebben in aanloop naar hun keuze voor Innobrix met enkele andere 3D configuratoren geëxperimenteerd, maar de esthetische en functionele kwaliteit van Innobrix beviel het best.
Tot voor kort maakte Brummelhuis gebruik van artist impressions voor de verkoopbrochure. Het bedrijf wilde graag de switch maken van een statisch plaatje naar een interactieve 3D configurator.
Volgens Brummelhuis kan een gedrukte verkoopbrochure de gewenste inspiratie voor de consument niet bieden. Dus ging men op zoek naar een online applicatie die men uiteindelijk vond in Innobrix.
Het bedrijf uit Deventer, dat momenteel in Deventer een inspiratiecentrum bouwt voor haar klanten om een brug te slaan tussen de tastbare en digitale woonbeleving, ontwikkelt woningen op maat, zowel particulier als in kleine projecten. De woningen bieden talrijke bouwopties en dus zeer geschikt voor een toepassing als Innobrix. “Dit platform biedt voor ons veel voordelen”, zegt algemeen directeur Martijn van Toor van Brummelhuis. “We kunnen op een kavel diverse woningtypen in 3D laten zien. Nadat de gebruiker een keuze heeft gemaakt, kan hij de woning naar eigen inzicht met diverse opties configureren. Het model wordt in diverse posities getoond waardoor de koper een goed beeld krijgt. Het is zelfs mogelijk om de bezonning met de kloktijd mee te laten lopen. En handig is ook het kassabonnetje zodat je ziet wat het allemaal gaat kosten. Dat stimuleert de verkoop van onze woning.”
Slim systeem
Brummelhuis heeft de bouwcomponenten in 3D aangeleverd in het zogeheten tasveld, zodat de gebruiker kan configureren via Innobrix. “Wij vinden het prettig om zelf onze opties vorm te geven. Innobrix is een slim systeem; de mogelijke combinaties van componenten zijn volledig op elkaar afgestemd. Een bepaald dakraam bijvoorbeeld gaat niet samen met een dakkapel, dat herkent het systeem. Bovendien werkt het configureren parametrisch: als je één element wijzigt, verandert een ander element automatisch mee. Als je bijvoorbeeld de optie voor een carport aanklikt wordt de hoogte van de woning automatisch aangepast. En wat de koper helemaal te gek vindt is dat hij zijn favoriete meubels zelf in de virtuele ruimte kan plaatsen en in VR ruimtelijk kan ervaren”.
‘Af van 2D tekeningen’
Trebbe beschikt al over een woonbelevingscentrum waar potentiële kopers de verschillende types van conceptwoning BasisWonen aan den lijve kunnen ervaren. Daar richt de van oorsprong Twentse bouwer onder meer een VR-experience ruimte in waar de woningkoper virtueel door zijn eigen geconfigureerde woning loopt en ervaart of de door hem gekozen opties goed uitpakken.
De verwachtingen zijn hooggespannen bij projectmanager Dirk Broekhuis en kopersbegeleider Wietse Boer, beide werkzaam bij Trebbe BasisWonen. “We willen dolgraag af van die 2D tekeningen. Met Innobrix kunnen we de kopers sneller, goedkoper en beter bedienen.”
Het verkoopproces van de 91 woningen in het Gelderse projecten Huissens Hoogh, dat Trebbe bouwt in opdracht van BPD Ontwikkeling, gaat met Innobrix volledig anders dan traditioneel. Belangstellenden kunnen alle woningen en opties 3D inzien en samenstellen, al voordat de verkoop begint. Dat geeft direct duidelijkheid. Na inschrijving dient hij de samengestelde woning met een druk op de knop in.
Productie aansturen
De werkvoorbereiders van Trebbe zorgen dat met de samengestelde 3D modellen uit de configurator de productie wordt aangestuurd. Geen keuzelijsten meer in Excel en koperskeuzes niet meer in 2D tekenen. Wat dat betreft is het proces in elkaar geschoven; er zijn minder handelingen nodig. “Ons online kopersportaal heeft een directe connectie met Innobrix. Het invoeren van de keuzelijst is nu nog redelijk tijdrovend omdat we handmatig de omschrijvingen, codes en type bouwcomponenten moeten invoeren. Dat kan in de toekomst wel efficiënter, maar het is voor ons een leerproces. Dankzij Innobrix kunnen we wel direct digitaal onze co-makers aansturen zodra de woningkoper zijn keuzes heeft bepaald. We hoeven geen besteldata meer in te kloppen.”
Uitdaging voor Trebbe is om de tijd die het tasveld maken kost zoveel mogelijk te verkorten. De buitenschil is voor elke BasisWoning anders, dus er zal altijd een nieuwe online bibliotheek gemaakt moeten worden. “Maar als het concept eenmaal goed in het tasveld staat, gaat het invoeren van de projectvariabelen steeds sneller. We geloven heilig in een digitalisering van proces, dus wij gaan ermee door”, aldus Broekhuis en Boer.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.