#Digitalisering #Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Wkb-instrument uitgelicht: BKapp

(Foto: Shutterstock)

BKapp is als Wkb-instrument ontwikkeld met het oog op de kleine aannemer. Met steekproeven minimaliseert het instrument het aantal handelingen; met de bijbehorende app kunnen bouwers  documenten uploaden en registraties doen.

Vanaf de ingang van de Wkb – volgens planning 1 januari 2023 – is het gebruik van toegelaten instrumenten voor kwaliteitsborging verplicht voor bouwwerken in gevolgklasse 1. In die gevolgklasse zitten onder meer grondgebonden woningen, woonboten, vakantiehuisjes en bedrijfsgebouwen tot twee bouwlagen.

De Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) – de overheidsinstantie die toezicht houdt op het stelsel van kwaliteitsborging – heeft onlangs de eerste drie instrumenten goedgekeurd. Naast BKapp zijn dat KiK en WKI.

BKapp is relatief laat in beeld gekomen als instrument voor de Wkb. “We zijn medio 2020 begonnen”, zegt oprichter Flip van der Linden van Apexion, die is opgeleid als architect en ervaring heeft in de ICT en met LEAN methodes. “Zulke kennis komt mooi van pas bij het ontwikkelen van een kwaliteitsborgingsinstrument.”

Wat hem betreft is de Wkb een “goede oplossing voor vraagstukken die nu spelen in de bouw rond aanbestedingen, vergunningen, duurzaamheid en de kwaliteit van bouwwerken. Wij zijn van mening: als je regels opstelt voor gebouwen, dan moet je die ook controleren.”

Kleinere aannemer bedienen

BKapp is gestart met het idee om ook de kleinere aannemer te bedienen, zodat deze met “minimale middelen eenvoudig kan voldoen aan de nieuwe wet”, zegt Van der Linden. “Met ons instrument minimaliseren wij het aantal handelingen dat je moet verrichten om te voldoen aan de Wkb. Toch kan de kwaliteitsborger wél het gerechtvaardigd vertrouwen uitspreken dat het bouwwerk voldoet aan de regelgeving. Dat hebben we bewerkstelligt door een statistisch model te gebruiken. In plaats van alle risico’s te controleren, doen we een steekproef. Dat minimaliseert in hoge mate het aantal bewijzen die een aannemer moet aanvoeren.”

App voor registraties

Het bewijs dat bouwers moeten verzamelen voor de Wkb kan met de BKapp, de softwaretool die aansluit bij het instrument. Hiermee kunnen aannemers documenten uploaden en foto’s maken en daar notities aan toevoegen. “Veel kleinere aannemers staan nog aan het begin van hun digitaliseringsslag. Je hebt al snel te maken met een scala aan applicaties. Wij hebben daarom alle functionaliteiten in één applicatie gebundeld. Ga je met BKapp werken, dan heb je dus aan BKapp genoeg.”

Aannemers die al met andere registratiesoftware werken, kunnen een export maken en dat in BKapp opnemen. Kwaliteitsborgers kunnen op hun beurt het Dossier Bevoegd Gezag genereren. Ook het consumentendossier kan ermee worden samengesteld.

TÜV Nederland is de kwaliteitsborger die exclusief met BKapp kan werken. De eerste proefprojecten staan op punt van starten.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!