#Digitalisering

Veilige en efficiënt data uitwisselen met DSGO

Ketenbrede digitale samenwerking bevorderen met DSGO. (foto: DigiGO)

Weten onder welke duurzaamheidsklasse een toegepast bouwmateriaal valt? Welke componenten zijn er in een bouwmateriaal verwerkt? Of inzage krijgen of een fabrikant gecertificeerd is om het materiaal van een bepaalde kwaliteit te leveren? Dergelijke data opvragen en uitwisselen verloopt veilig, snel en gecontroleerd via het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) dat in juni is gelanceerd. Ook aannemers kunnen er veel baat bij hebben om via dit overkoepelende digitale afsprakenstelsel in project- en ketenverband te werken.

In de bouwsector is het al mogelijk om via diverse digitale datadiensten op een gestandaardiseerde manier data uit te wisselen over producten, transacties, documenten, BIM, et cetera. Neem bijvoorbeeld de DICO standaard die spelregels biedt voor de elektronische uitwisseling van allerlei documenten (bijvoorbeeld offertes, prijslijsten, orders, pakbonnen en ga maar door) tussen fabrikanten, groothandels, aannemers en woningcorporaties. Of ETIM, het internationale classificatiemodel voor de installatie-, bouw -en gereedschappenbranche voor een eenduidige specificatie van producten. 

Ketenbrede digitalisering

Het DSGO biedt een uniforme set van afspraken die ervoor zorgt dat ketenpartijen in de ontwerp, bouw en technieksector (OBT) toegang hebben tot relevante data en deze op een veilige, snelle en vooral effectieve manier met elkaar uitwisselen. Zo kunnen deelnemende bedrijven hun digitale samenwerking verbeteren en efficiënter werken, is de filosofie van initiatiefnemer DigiGO. DigiGo is een platform van professionals in de OBT-sector dat ketenbrede digitalisering wil versnellen om bijvoorbeeld de uitdagende woningbouwopgave te kunnen realiseren.

Voor en door markt ontwikkeld

Programmadirecteur van de DSGO, Marijn van Dijk, legde op het congres van DigiGO uit hoe het Digitale Stelsel Gebouwde Omgeving werkt en welk nut het heeft voor bedrijven die eraan deelnemen.  Marktpartijen in de OBT-sector hebben volgens Van Dijk veel invloed gehad op de totstandkoming van het digitale afsprakenstelsel. “Het is voor èn door de markt ontwikkeld”, vertelde hij. “DigiGO heeft slechts gefaciliteerd in dit proces. Wat van belang is dat bedrijven in de OBT dit stelsel gaan gebruiken om de motor van een bouwproject soepel te laten draaien. Het DSGO biedt de infrastructuur maar over de inhoud van de data kunnen de ketenpartners zelf afspraken maken in kader van de bestaande datadiensten”, benadrukte de programmadirecteur.

Wie deelneemt aan DSGO conformeert zich wel aan de afspraken die gemaakt zijn met betrekking tot de toegang en het delen van data binnen het stelsel. Wie meer inzicht wil hebben hoe dit digitale afsprakenstelsel werkt kan meer informatie verkrijgen bij de DigiGO. Van Dijk adviseert geïnteresseerden om een user-case te ontwikkelen en een datadienst te implementeren. Vervolgens is het mogelijk om het toetredingsproces tot deelname aan de DSGO in te gaan.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!