#Digitalisering

Uitvoeringsplan BIM met BUP 2.0 in compact en visueel jasje gegoten

BIM-regisseurs Wouter Ackermans (r) en Ernst Bouma bij presentatie BUP 2.0 (foto: Wouter Ackermans).

Een succesvol Bouw Informatie Model (BIM) vereist dat alle betrokken ketenpartners in een bouwproject heldere eenduidige afspraken maken wat ze ermee willen bereiken, hoe ze BIM-modellen maken en uitwisselen en wie waarvoor verantwoordelijk is. Die afspraken leg je vast in een BIM Uitvoeringsplan (BUP). In de recent verschenen BUP 2.0 staat heel compact en visueel waaraan zo’n plan moet voldoen om gestructureerd een BIM-project aan te pakken.

in 2016 publiceerden de toenmalige Bouw Informatie Raad (BIR) en BIMloket de eerste versie van het BUP. Twee jaar geleden namen acht bedrijven het initiatief het plan een update te geven. De versie uit 2016 was volgens de initiatiefnemer te langdradig met grote lappen tekst zodat deze BUP nauwelijks door de sector werd gebruikt. “Daarom hebben veel BIM-gebruikers eigen BIM-uitvoeringsplannen ontwikkeld. Wat dat betreft was er een lappendeken ontstaan, maar dat werkt in de praktijk niet effectief”, zeggen mede-opstellers van het BUP 2.0 BIM-managers Ernst Bouma van Vink Bouw en Wouter Ackermans van UBA bouw.

Vorige BUP ingekort

Daarom besloot een aantal BIM-experts van verschillende bouwbedrijven de handschoen op te pakken om een nieuw BUP te realiseren. Bouma en Ackermans: “We hebben alle BIM-gerelateerde documenten vanuit BUP 1.0 onder de loep genomen en deze ingekort tot een bestand in presentatievorm van maximaal 10 dia’s waarop we uiteenzetten welke afspraken hoe in een uitvoeringsplan gezet kunnen worden. Het BUP 2.0 benoemt deze afspraken en verwijst voor meer informatie en toepassingen naar bestaande links in de cloudserver. In een infographic hebben we overzichtelijk en visueel weergegeven waar een BUP voor dient en welke basisafspraken er in staan.”

Daarbij gaat het om:

  1. Doelen & toepassingen van BIM
  2. Fasering BIM
  3. 3D-modelleren
  4. Communicatie
  5. Taken & verantwoordelijkheden van de deelnemers
  6. Informatieleveringen

Gemeenschappelijke aanpak

De bedoeling van BUP 2.0 is volgens Bouma en Ackermans is dat alle ketenpartners in de bouw vanuit dezelfde afspraken en op een gemeenschappelijke manier een BIM gaan uitvoeren. “De eerste reacties uit het bedrijfsleven zijn enthousiast. Hoofdzakelijk de overzichtelijke, eenvoudige presentatie wordt gewaardeerd. Zodoende hoeven we niet te discussiëren hoe we een BIM gaan opbouwen, maar wordt er inhoudelijk over de kwaliteit van het te bouwen object gecommuniceerd!”

Met de feedback vanuit de sector op BUP 2.0 kan de initiatiefgroep het BIM-Uitvoeringsplan verder ontwikkelen tot een 3.0 versie in de toekomst. Hier kun je de documenten voor BUP 2.0 downloaden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!