Zonder fysieke schouw of opname een gebouwinspectie uitvoeren alvorens je een offerte maakt voor een onderhouds- of renovatiewerk? Dat is mogelijk met de 3D fotorealistische modellen van leverancier supRmen. Alle relevante data van bouwelementen en eventuele schades en onvolkomenheden haarscherp worden hiermee tot in detail zichtbaar. Dat scheelt veel ritten, tijd én kostbare energie.
supRmen biedt voor vastgoedbeheerders en -eigenaren, onderhoudsbedrijven en aannemers een platform om gebouwen te digitaliseren en te visualiseren. Deze data kunnen makkelijk tussen bovengenoemde partijen en met andere partners worden gedeeld. Zo werkt iedere betrokkene met dezelfde, meest actuele informatie.
Het 3D-model met allerlei annotaties van alle bouwkundige elementen in de gebouwschil wordt gecreëerd aan de hand van drone-opnames. Met behulp van artificial intelligence is supRmen in staat om met software een gebouw automatisch te analyseren en gebouwelementen en – op termijn – schades te herkennen. Dat scheelt een boel inklopwerk van data.
Werkvoorbereiding nauwkeuriger en sneller
Volgens salesmanager en AI-engineer Niek Tettero van supRmen verloopt de werkvoorbereiding in circa de helft van de tijd die nodig is voor een traditionele werkwijze van fysiek schouwen. Daarbij meet iemand de oppervlaktes op en inventariseert mogelijke schades. “Maar dat hoeft met supRmen niet meer, want in zo’n 3D-model kan de werkvoorbereider op afstand op basis van de visuele data en tekstuele omschrijvingen (die in een dialoogscherm oppoppen bij het aanklikken van een bouwelement) de calculaties maken ten behoeve van bijvoorbeeld een offerte of aanbesteding.”
Behalve dat het veel tijd scheelt, kan de werkvoorbereiding nauwkeuriger worden uitgevoerd. Tettero legt het uit aan de hand van een zeer gedetailleerd fotorealistisch 3D-model van een gebouw en zijn omgeving. “Een drone-operator, waarmee we samenwerken, maakt tot in detail honderden tot duizenden digitale foto’s van de gehele gebouwschil en rijgt deze beelden als het ware aan elkaar in een software- programma. Zo ontstaat er een fotorealistisch 3D-model.”
Scherp inzoomen op details
“Dit is een exacte digitale kopie van het werkelijke gebouw, waardoor je tot op de millimeter metrages kunt opnemen en eventuele schade inventariseren. Scheurtjes in het dak of de gevel zijn heel goed zichtbaar in het 3D-model. Een 100 megapixel camera maakt de foto’s, dus je kunt heel scherp inzoomen op details, zoals onder dakgoten/overstekken en andere onbereikbare plekken.”
Het is zelfs mogelijk om het gehele kleurenspectrum van een thermische scan van het dak of de gevel inzichtelijk te maken in het 3D-model. Alle rekenkundige waardes die uit de scan worden gegenereerd poppen op in een dialoogscherm, nadat de gebruiker op een bepaald punt in de gevel of het dak klikt. “Daardoor heeft de gebruiker in één oogopslag een compleet beeld van het bouwelement, qua maatvoering, technische staat en relevante brondata.”
![Moeilijk zichtbare schades worden in supRmen haarscherp weergegeven.](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2024/05/supRmen4-1024x513.png)
3D-model van supRmen is digitale fotokopie
Het 3D-model op het supRmen-platform is niet vergelijkbaar met zijn equivalent uit een ontwerpsoftwarepakket, zoals Revit of Tekla. Dat zijn volgens Tettero een soort ‘tekeningen’, terwijl het gegenereerde 3D-model in supRmen een fotokopie is van de werkelijkheid, ofwel een precision reality. “Wat ook goed met ons platform kan, is het 3D-model van het gebouw in een fotorealistische locatie projecteren”, voegt Tettero toe. “Aan omgevingselementen hangen geotags, zodat de locatie precies klopt met de werkelijkheid.
Dat is bijvoorbeeld heel prettig voor een onderhoudsbedrijf om zijn logistiek goed te kunnen organiseren. Met die fotorealistische kopie sla je twee vliegen in één klap. Bij het ontwerpen in Revit of Tekla heb je de actuele werkelijkheid voor je neus en je hoeft niet terug naar de locatie als je iets vergeten bent op te merken.”
Werken met supRmen is niet moeilijk
Elke nieuwe gebruiker leert om met supRmen te werken. Eigenlijk is het volgens Tettero niet moeilijk, omdat het 3D-model heel intuïtief werkt. Je klikt op een bepaald gebouwelement, bijvoorbeeld een kozijn, dakkapel of dakgoot, en in een dialoogscherm wordt de maatvoering zichtbaar, alsmede overige kenmerken en eigenschappen die relevant zijn. Het is mogelijk om tot op detailniveau in te zoomen op een bouwdeel om schades te ontdekken die hersteld vergen.
Het personeel van supRmen haalt alle relevante data zoals hoeveelheden, maatvoeringen en schades uit het 3D-model. Dat gebeurt nu nog veelal handmatig, maar het bedrijf hanteert al artificial intelligence om het softwareplatform zelf gebouwelementen te leren herkennen. Dat maakt handmatige invoer overbodig. In supRmen worden zeventien gebouwelementen met AI herkend, waaronder ramen, deuren, diverse dakelementen en schoorstenen.
Ook verschillende soorten schades moet het programma automatisch leren herkennen, maar op dat vlak is supRmen nog met de ontwikkeling van algoritmes bezig. Tettero: “Als dat klaar is, kan het 3D-model allerlei typen schades en hun eigenschappen en kenmerken automatisch herkennen. Dat is nu nog best ingewikkeld, want scheurvorming in een metalen gevel bijvoorbeeld is lastiger te herkennen dan een scheur in een betonnen schoorsteen. Maar hoe meer data we van gebruikers over scheurvorming verzamelen, hoe meer AI die schades gaat herkennen.”
![supRmen fotorealistische kopie van een dakelement](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2024/05/supRmen3-1024x513.png)
![supRmen fotorealistische kopie van een dakelement](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2024/05/supRmen5-1024x512.png)
Nieuw platform live
Tot dusver zijn er al honderden pilotprojecten en langdurige projecten voor diverse klanten via het supRmen-platform uitgevoerd. Zowel vastgoedeigenaren en -beheerders als voornamelijk grote vastgoedonderhoudsbedrijven zijn volgens Tettero tevreden over de functionaliteit en het resultaat. In het tweede kwartaal van dit jaar gaat het nieuwe platform live. Gebruikers van supRmen stappen over naar een licentiemodel waarbij de kosten tussen het gebruik van het platform en het inwinnen van de data worden gesplitst.
Tool voor Wet kwaliteitsborging
Het supRmen-platform kan ook goed ingezet worden voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen die vanaf dit jaar stapsgewijs is ingegaan. De objectieve visuele en tekstuele data kunnen worden vastgelegd in het opleverdossier. Daardoor hoeft de kwaliteitsborger minder controle- en inspectiewerkzaamheden uit te voeren, wat weer scheelt in de kosten.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.